Mi a pszichodráma és miben segíthet?

Kütyü Magazin, 2021. február 2. 10:21

Habár kivétel nélkül mindannyian boldogságra vágyunk, szinte nincs olyan ember a Földön, aki élete során ne találkozna valamilyen problémával, kihívással egy-egy életterületen. Hogyan tudom valóra váltani a céljaimat? Hogyan léphetek túl a félelmeken, a szorongáson? Miben tudok kiteljesedni? Miért kerülök mindig ugyanabba a szituációba?

 

Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak mindannyiunkat életünk során, melyek megválaszolásában nagy segítséget jelenthet a pszichodráma.

A pszichodráma bátorít minket abban, hogy szabadabbak, boldogabbak legyünk, mint ahogy azt a mindennapjainkban megéljük. A pszichodráma lehetővé teszi a problémáinkkal való szembenézést, azok meghaladását, a gyógyulást, ami pedig elvezet egy szabadabb, boldogabb élethez.

Amennyiben családi, párkapcsolati gondokkal, munkahelyi nehézséggel küzdesz, esetleg gyermeknevelési kérdésben akadtál el, érdemes képzett szakember tanácsát kikérni, aki segít rávezetni a probléma gyökerére.

Mi is az a pszichodráma?

A pszichodráma tulajdonképpen egy csoportos önismereti módszer, amely minden esetben két képzett szakember vezetésével zajlik. A pszichodráma ülésen a résztvevők megoldatlan problémákat, konfliktusokat idéznek fel, újrajátsszák azokat, ezáltal képesek jobban megérteni és megoldani a problémát.

A pszichodráma hazánkban csak az 1970-es években vált ismertté. A módszer lényege, hogy a pozitív cél érdekében összehangolja a tudatot, az ösztönöket és az érzelmeket. Segítségével lehetőséget kapunk, hogy megfogalmazzuk a problémát és szembe is nézzünk vele, új működési mintát dolgozzunk ki, új perspektívából tekintsünk a problémára, ezáltal pedig megoldjuk azt. 

Kinek segíthet?

A pszichodráma lényegében mindenkinek hasznos, aki változtatni szeretne az életén, a kapcsolatai minőségén. 

Emellett azoknak is ajánlható, akik a stressztől, a szorongástól szeretnének megszabadulni, vagy éppen keresik önmagukat. Továbbá azoknak is érdemes kipróbálni, akiket megrázkódtatás, trauma ért, vagy adott élethelyzetek ismétlődnek az életükben. 

A pszichodráma csoport egy biztonságos közeget nyújt, és teret biztosít olyan helyzetek megélésére, melyeket egyedül vagy párban nem tudunk átélni.

Pszichodráma, a hosszú távú megoldás

A pszichodráma csoport lehetővé teszi a kreatív energiáink megélését, azt, hogy problémáinkra más szemszögből is rá tudjunk nézni, és új megoldási sémákkal álljunk elő. A pszichodráma csoportban nem megbeszéljük, hanem eljátsszuk az adott problémát, ezáltal fejlődik a spontán cselekvésre való képességünk. 

A pszichodráma megadja számodra a csoportélményt, az egymásra figyelést, a spontaneitást, továbbá lehetővé teszi a mélyebb elakadások, félelmek, szorongás, veszteség feldolgozását is. Fontos kiemelni, hogy a probléma megoldása, a harmonikusabb élet kialakítása egy hosszabb folyamat eredménye, amiben segíthet minket a pszichodráma, ráadásul tartós eredményt biztosít.