Az ideális hűtőszekrény kiválasztása

Kütyü Magazin, 2021. február 1. 10:35

Amikor hűtőszekrényt készülünk vásárolni, van néhány kérdés, amit érdemes alaposan megfontolni. Mivel hűtőt nem egy-két évre vásárolunk, gondoljuk át, pontosan mik a lehetőségeink, mire van szükségünk. Sok bosszúsággal jár, ha túl- vagy alulméretezzük a vásárolt modellt, ezért érdemes szakmai segítséget is kérni.

Hová kerül az új hűtő?

A legfontosabb kérdések egyike, hogy hová tervezzük elhelyezni az új hűtőnket? A konyhába, a beépített szekrény részeként? Ekkor olyan modellt válasszunk, ami alkalmas a beépítésre. Vásárolhatunk szabadonálló hűtőszekrényt is. Ezek elhelyezésében nagyobb a szabadságunk, hiszen kerülhetnek a spájzba vagy akár a garázsba is. 

Ha szeretnénk, hogy a hűtő a konyhabútor része legyen, előre ki kell választanunk a megfelelő méretű terméket. Egyeztessünk a bútorkészítővel, hogy biztosan jól illeszkedjen az új hűtőszekrény a konyhánkba.

A méret a lényeg

Ha megtaláltuk az új hűtőszekrény helyét, gondolkozzunk el, mekkora méretű hűtőre van szükségünk. Ha nagy a család, több gyermekünk van, akkor érdemes nagyobb űrtartalmú hűtőt vásárolnunk. Ugyanez igaz akkor is, ha kevesebbszer, de több élelmiszert vásárolunk. Ekkor ugyanis szükségünk van elegendő helyre a tároláshoz. 

Azonban ha ketten vagyunk, vagy mi magunknak keresünk hűtőt, akkor nem érdemes túl nagy gépet vennünk. Sőt, akkor sem, ha nem halmozunk fel élelmiszert, hanem gyakrabban vásárolunk. Mindig nézzük meg, hogy a külső mérethez mekkora belső űrtartalom tartozik. Vannak ugyanis olyan hűtőszekrények, melyek csak kívülről tűnnek nagynak. 

Kell nekünk a fagyasztó vagy a Side-by Side?

Ne csak a méretek tekintetében mérjük fel igényeinket. Felesleges kiadásoktól kíméljük meg magunkat, ha olyan készüléket vásárolunk, amelyre valóban szükségünk van. Gondoljuk át, szükségünk van-e fagyasztóval ellátott kombinált hűtőre. Ha szeretjük, hogy főzés előtt csak be kell nyúlnunk a fagyasztóba, akkor érdemes beruháznunk a kombinált modellre. 

Azonban ha friss áruból szeretünk főzni, vagy van már egy fagyasztónk, akkor dönthetünk a szimpla hűtő mellett. Ugyanez a helyzet az úgynevezett Side-by Side modellekkel. Igazán impozáns egy ilyen kétajtós hűtő látványa a konyhában. De valóban szükségünk van rá? Ráadásul hatalmas méretei miatt jelentős helyet foglalhat el a konyhában. 

Válasszunk energiatakarékos modellt

A mai modern hűtők már kiváló energiatakaarékossági tanúsítványokkal rendelkeznek. Ha fontos számunkra a környezetvédelem, és a pénztárcánkat is kímélnénk, válasszunk ilyen hűtőszekrényt. Jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint kevésbé takarékos társaik, a hatékonyságuk viszont kiváló.

Érdemes tehát vásárlás előtt tanulmányoznunk a kiválasztott modellek energiaosztályba való sorolását. Ha A++ vagy ettől magasabb besorolású hűtőszekrényt választunk, biztosan jól döntünk. Ezek a készülékek kicsit drágábbak, de az árukat megspóroljuk a villanyszámlán.