Off-grid, avagy a sziget üzemű napelemes rendszer

Kütyü Magazin, 2021. március 8. 17:20

Napelemes rendszerre vágysz, és az átlagnál bátrabb vagy? Akkor semmiképp ne költs pénzt az elektromos hálózat kiépítésére. Inkább gondolkozz off-grid megoldásban. A közhiedelemmel ellentétben a sziget üzemű napelemes rendszerek megbízhatóak, egyenletesen tudják termelni a villanyáramot. 

A hálózatfüggetlen megoldás drágább lehet, mint a konzervatív rendszerek, de sokkal nagyobb függetlenséget is biztosít. A két rendszer között - a tapasztalataink alapján - nincs jelentős eltérés energiatermelés és megbízhatóság szempontjából.

Miben más az off-grid rendszer?

Mivel ez egy teljesen független energiahálózat, ezért gondoskodni kell a megfelelő számú és méretű akkumulátorról, amelyek téli töltéséről is gondoskodni kell. Szükség lehet egy aggregátorra, amely a hosszan tartó rossz idő esetén biztosítja, hogy az aksikat időnként “megtornáztatjuk”.

Az off-grid eleve egy olyan megoldás, amelyet inkább a bátrabb környezetvédők alkalmaznak. Kalandos lehet biztosítani a téli sötétebb időszakban a folyamatos áramellátást. Ennek ellenére, a megfelelő házszerkezeti és szigetelési tényezők mellett elérhetjük, hogy valóban számlafüggetlen és szinte nulla költséggel fenntartható házban éljünk.

Fontos megjegyeznünk, hogy a szigetüzemű rendszereket is szakemberre kell bíznod, mert pontos számításokra van szükség. A tökéletes hálózati infrastruktúra hiányában a rendszer üzemeltetése veszélyessé válhat. Ez egyébként igaz a hagyományos napelemekre is, tehát mindenképpen profi csapattal végeztesd a munkát.

A szigetüzemű napelemrendszer a függetlenség záloga

Ne aggódj, ha kilométerekre van a legelső villanypózna. Ha teljesen kiköltöznél, vagy csak egy időszakos nyaralód van a hegyekben, akkor is megéri napelemben gondolkozni. A mai eszközök már képesek arra, hogy egy független rendszerben működtessenek egy egész háztartást. Ezalatt értsd, hogy a mosógépet, hűtőt, tévét, számítógépet, világítást, meleg vizet is nyugodtan rákötheted a rendszerre.

A megfelelő paraméterekkel a napelemek képesek lesznek ellátni az ingatlan igényeit. Számold ki napelem kalkulátorral, hogy mekkora rendszerre van szükséged, és az mennyibe fog kerülni.

Például házimoziznál a családoddal… a semmi közepén a nyaralóban? Még egy nagyképernyős tévé vagy mosogatógép szükségleteit is el tudja látni egy kellően megtervezett napelemes rendszer.

Persze a hálózatról lekapcsolódni akkor sem lehetetlen, hogyha településen belül élsz. Sőt, ez hosszú távon kifizetődő is. Ha van alternatíva, mármint a hálózat biztonsága, akkor az energiafogyasztásodat nem fogod csökkenteni.

Abban az esetben, ha szigetüzemben állítod elő az energiát, akkor megvan a kényszer, hogy ne pazarold az áramot. És ez a zöldenergia egyik legfontosabb alaptétele is. Nem elég az energiát megtermelned, de meg is kell őrizni, tárolnod kell, és legfőképpen felelősséggel kell felhasználod.