Az Islay-régió és az onnan származó híres-nevezetes whiskycsodák

Kütyü Magazin, 2021. június 1. 10:50

Nem akármilyen híres és nevezetes vidékről lesz szó ebben a bejegyzésben, ugyanis a whiskykészítés fellegváraként is emlegetett Islay-régió bemutatásának szenteljük magát a cikket. Whiskyrajongóknak és felfedezőknek majdhogynem kötelező olvasmány.

Merthogy az Islay-régióból egytől egyig olyan whiskycsodák kerülhetnek a poharunkba, amelyek fantasztikus élményt kínálhatnak a számunkra, valósággal elkényeztetve az ízlelőbimbóinkat.

Az Islay-régió legfontosabb sajátosságai földrajzi szempontból

A Belső-Hebridák legdélibb fekvésű szigetéről van szó, aminek a hosszúsága hozzávetőlegesen 25 mérföldet tesz ki. A lakosság létszáma nem túl számottevő, ugyanis nagyjából négyezer fő él permanens jelleggel az Islay-régióban.

Habár egy szigetről van szó, ettől függetlenül viszonylag egyszerű módon közelíthető meg a szárazföldről. Már csak a puszta gazdasági tevékenység, illetve a kereskedelem lebonyolítása miatt is szoros az együttműködés a környező nagyvárosokkal.

Egyébként Glasgowból repülő segítségével, illetve alternatív módon egy hangulatos kompos utazás keretei között juthatunk el és léphetünk be az Islay-szigetre.

Az Islay-régió területén jelenlévő whiskykészítő tevékenység lényegéről

Nyilván nem véletlenül zengenek ódákat sokan az Islay-régióról és a környéken működő fantasztikus whiskygyártó tevékenységről. Merthogy összesen nyolc lepárló működik magán a szigeten, egytől egyig markáns nyomot hagyva a fogyasztók életében.

Ugyanis legyünk őszinték, az Ardbeg, a Bowmore, Lagavulin, Laphroaig, a Bunnahabhain, a Bruichladdich és a Kilchoman név minden bizonnyal nem cseng teljesen ismeretlenül a számunkra. Úgyhogy valószínűleg azt is sikerült már kitalálni, hogy a felsorolt whisky brandek központja egytől egyig az Islay-régióban található.

Már csak az jelenti az érdekfeszítő kérdést, hogy az Islay-szigetéről származó whiskykülönlegességeket kortyolva miféle élményekre és kombinációkra számíthatunk. Úgyhogy ennek a kitárgyalásával folytatjuk tovább magát a bejegyzést.

Whiskystílusok, -irányok és -típusok az Islay-régió lepárlóitól 

Néhány évvel vagy évtizeddel korábban még egyértelműen azt mondhattuk volna, hogy az Islay-régió egyértelműen a blendelt whiskyjeivel szerzett magának erőteljes hírnevet. Viszont az utóbbi időben kezd kirajzolódni az a nem elhanyagolható tendencia, hogy az Islay lepárlói sokkal inkább a single maltok készítésére kezdtek el koncentrálni.

Ettől függetlenül az Islay-régióból származó whiskykülönlegességek esetében elmondható, hogy az itteni párlatok főként markáns, erőteljes aromakaraktert képviselnek. Ami pedig a rájuk jellemző stílus meghatározó elemeit illeti, leginkább a tőzegesen füstös, gyógyszeres ízek érvényesülésére lehet számítani velük kapcsolatban.