A Philips monitors csatlakozik a zöld koalícióhoz

Kütyü Magazin, 2021. október 1. 23:09

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a következő mérföldkövet a márka fenntartható monitortechnológia felé vezető útján. A Philips monitors együttműködik a Closing the Looppal, a zöld beszerzési szolgáltatások globális szolgáltatójával és a TCO Developmenttel, a világ vezető IT fenntarthatósági tanúsítványa, a TCO Certified mögött álló szervezettel egy kísérleti projektben, amelynek célja a monitorhulladék fenntartható csökkentése. 

A projekt az egyik a PREVENT Waste Alliance által finanszírozott 8 kísérleti projekt közül, amely a hulladékok minimalizálását, a szennyező anyagok kiküszöbölését és az erőforrások maximális újrafelhasználását célzó csere- és nemzetközi együttműködési platform. Ezzel a kísérleti projekttel a Philips monitors egy olyan projektet támogat, amely az elektronikai hulladék semlegességét biztosító tanúsított megoldást kiterjeszti a monitorokra is, és mivel a zöld beszerzés iránti igény egyre nő, új szabványokat állít fel az iparág számára.

 

A Philips monitors a monitorhulladék csökkentése érdekében támogatja a CTL és a TCO Development kísérleti projektet

Az e-hulladék kihívás

Az elektronikus hulladék (e-hulladék) az egyik legsürgetőbb kihívás, amellyel társadalmunknak ma szembe kell néznie. A Körforgásos Gazdaság Gyorsítását Célzó Platform (PACE) és az ENSZ E-Hulladék Koalíciójának1 jelentése szerint évente körülbelül 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, amelyet túlnyomórészt Afrikába vagy más feltörekvő piacokra szállítanak. Ezen kívül jelentős számú használt monitort szállítanak Afrikába használt cikk értékesítésre. Afrikában a legtöbb e-hulladékot a megfelelő létesítmények és erőforrások hiánya miatt nem hasznosítják szakszerűen. A csupán kis méretű beépített áramköri panelek miatt, amelyek újrahasznosítása nem gazdaságos, valamint az olyan beégetett vegyi anyagok, mint az ólom és a higany, a számítógép-monitorok kifejezetten az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság problémás területének számítanak. Ennek eredményeképpen a képernyők nem megfelelő kezelésének fő oka egyetlen tényezőben keresendő: a képernyők megfelelő újrahasznosításával nem lehet pénzt keresni.

A hulladéklerakókban felhalmozódó, leselejtezett monitorok mind az emberi egészségre, mind a környezetre fokozott kockázatot jelentenek, mivel a mérgező összetevők és vegyi anyagok beszivároghatnak a talajvízbe, veszélyeztethetik a tengeri élővilágot és szennyezhetik a környező földeket. Az extrém hőségnek és napfénynek való tartós kitettség hatására a vegyi anyagok a levegőbe párolognak, ami légszennyezést okoz és károsítja a légkört. A fogyasztói elektronikai cikkek egyre növekvő forgalma miatt az e-hulladék kezelésének területén sürgősen hatékony megoldásokra van szükség.

Philips monitors: hulladékkompenzáció alkalmazásával vesszük fel a harcot a kihívással

A Closing the Loop (CTL) és a TCO Development szervezettek való együttműködés révén a Philips monitors most fenntartható lépést tesz az e-hulladékkal kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében. Az ECoN kísérleti projektben már bevált hulladékkompenzációs rendszer monitorhulladékra történő kiterjesztésében, valamint a TCO Certified Edge, E-hulladék kompenzációs tanúsítvány kiterjesztésében a Philips monitors a CTL szervezetet és a nemzetek közötti partnerek, például az Öko-Institute e.V. kutatóintézet és a helyi nigériai partnerek, a Verde Impacto, a Hinckley Recycling és az SRADev koalícióját támogatja. A projektet a PREVENT Waste Alliance finanszírozza, amely a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezése.

A hulladékkompenzáció bezárja az elektronikai cikkek életciklusát - a CTL a felhasználók vagy az elektronikai cikkek árához hozzáadott díj ellenében helyi partnerekkel együttműködve összegyűjti és biztonságosan újrahasznosítja a hulladékká vált eszközöket. Az összegyűjtött hulladékot egy új készülék kompenzálására használják fel; ez teszi a készüléket hulladék-semlegessé. Annak érdekében, hogy bizonyítsa és megerősítse a monitorokra vonatkozó eljárást, a kompenzációs rendszer monitorokra történő kiterjesztése céljából a CTL és a Philips monitors egy vezető, független környezetvédelmi kutatási és tanácsadó szervezettel, a német Öko-Instituttal működik együtt. A CTL biztosítja az összegyűjtött hulladék nyomon követhetőségét, szállítását és biztonságos újrahasznosítását, míg az Öko-Institut a környezeti és társadalmi kockázatokra, valamint a szolgáltatás stabilitására összpontosít.

„Világunk gyors ütemben változik – a technológia, de a környezetünk szempontjából is. Az ECoN projekttel elköteleztük magunkat amellett, hogy szembenézünk az elektronikai ipar egyik legnagyobb kihívásával, és támogatunk egy olyan kísérleti projektet, amelynek célja a probléma megoldása - nemcsak a hulladéklábnyomunk csökkentésével, hanem egy tanúsított folyamat létrehozásával is -, amely új fenntarthatósági szabványokat állít fel a monitoripar számára" - mondta Stefan van Sabben, a Philips monitors MMD globális CSR és fenntarthatósági vezetője.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Philips monitors együttműködve megerősíthetjük, az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése üzleti, környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt ésszerű. Nagyszerű, hogy olyan partnerrel dolgozhatunk együtt, aki osztja a bolygónk jobbá tételére irányuló motivációnkat, és az ECoN kísérleti projektben való részvétellel, ezáltal a fejlődő országokban az e-hulladék legális és felelős gyűjtésének és kezelésének finanszírozásával készen áll arra, hogy ezt a jó ügyet a következő szintre emelje. A Philips monitors az oldalunkon biztosak vagyunk benne, hogy a hulladékkompenzáció képernyőkre történő kiterjesztése sikeres lesz" - mondja Joost de Kluijver, a CTL alapítója és vezérigazgatója.

A hulladékkompenzáció koncepciója már közbeszerzési norma, és a telefonok, laptopok és táblagépek esetében elismert zöld vagy „hulladéksemleges” beszerzési megoldás. Az elmúlt nyolc évben a CTL több mint 3 millió mobiltelefon biztonságos begyűjtésével és újrahasznosításával megakadályozta, hogy azok a szeméttelepeken végezzék, és ezzel több mint 2000 helyi lakosnak segített a biztonságos foglalkoztatás révén további jövedelemhez jutni.

A Philips monitors helyi partnerek bevonásával támogatja a monitorok felelős és fenntartható újrahasznosítását.