Több mint 3000 fő részvételével végeztek kutatást a laptopvásárlási szokásokról

Kütyü Magazin, 2022. július 14. 19:47

A műszaki cikkek árai már hétről hétre érezhetően drágulnak, ráadásul az is tovább nehezíti a laptopok és PC-k beszerzését a családok számára, hogy chiphiány miatt egyre több ideig tart hozzájutni az új készülékekhez, illetve az alkatrészekhez. Vajon a jelen gazdasági körülmények között melyek a legfontosabb szempontok a vásárlók számára? Az árak vagy a szűkülő választék miatt aggódnak többen? A Laptophardware.hu több mint 3000 fő megkérdezésével a jelenlegi vásárlási szokásokat és preferenciákat kutatta felmérésében.

 

Hajlandóak vagyunk lemondani a minőségről az olcsóbb laptopokért cserébe 

A válaszadók túlnyomó többsége, egészen pontosan 74% válaszolta azt, hogy meghatározó számára az ár a választás során, és mindössze 3% nyilatkozott arról, hogy nem veszi figyelembe ezt a szempontot. A kutatásban résztvevők 57%-a legfeljebb 100-150 ezer Ft-ot szánna jelenleg egy laptop vásárlására, és mindössze 6% válaszolta, hogy akár 300 ezer Ft-nál többet is hajlandó lenne elkölteni egy gépre. „Bár két évvel ezelőtt még egy jobb teljesítményű laptopot lehetett 150 ezer Ft-ért vásárolni, azonban manapság az olcsóbb, gyengébb teljesítményű gépek kerülnek ennyibe, ugyanis a gyártók az olcsóbb árkategóriákkal próbálnak versenyelőnyhöz jutni. Fontos azonban tudni, hogy a műszaki cikkek esetében is érvényes, hogy a minőséget meg kell fizetni. Ha valaki hosszú távon gondolkozik, és lehetőségei engedik, akkor érdemes drágább, nagyobb teljesítményű gépet vásárolni, amelyet rendszeres szervizelés mellett hosszú évekig tudunk használni” – mondta el Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője. 

 

A memória legalább olyan fontos, mint a processzor 

A megkérdezettek több mint fele válaszolta a legnagyobb arányban, hogy a laptop kiválasztása során nagyon fontos számára a gép memóriája. „Azért lényeges olyan laptopot választani, amelynek nagy kapacitású a memóriája – különösen abban az esetben, ha az nem bővíthető – mert ha elfogy a tárhely, akkor az lassítani fogja az operációs rendszert, ami használat során problémákat, bosszadalmat okozhat” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ezzel valószínűleg a válaszadók többsége is tisztában van, ugyanis mindössze 4%-uk válaszolta azt, hogy egyáltalán nem fontos számára a memória, és csak 2% azt, hogy nem fontos. Az, hogy milyen a választott laptop operációs rendszere 43% nagyon fontos, illetve további 22%-nak szintén fontos, és mindössze 2% válaszolta azt, hogy ez nem egy lényeges szempont.

 

Az áremelkedés és a szűkülő választék is aggodalomra ad okot 

A kutatás során arról is megkérdezték a résztvevőket, hogy a választás és vásárlás során mitől tartanak leginkább. „A legtöbben arról nyilatkoztak, hogy azért aggódnak, hogy ugyanazért a pénzért gyengébb teljesítményű vagy felszereltségű gépet kapnak. A válaszadók 57%-a számolt be erről, ami teljesen érthető, hiszen nagyon látványosan, gyakorlatilag hétről hétre drágulnak az új laptopok, illetve a felújítás során használt alkatrészek is. Ráadásul mindkét esetben hosszú várakozási idővel kell szembenézniük a vásárlóknak” – mutatott rá a Laptophardware.hu operatív vezetője. Emellett az is aggodalomra ad okot, hogy a választék folyamatosan szűkül, ugyanis a chiphiány továbbra is nagy problémát jelent a műszaki cikkek piacán.