Kisebb épületek IoT-megoldása a Siemens Connect Box

Kütyü Magazin, 2023. március 24. 13:15

A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák.

Segítségével a felhasználók egyetlen felhőalapú kezelőfelületen elvégezhetik az épületmenedzsment legfontosabb, napi feladatait, így nincs szükség átjárók vagy szoftverek telepítésére. A potenciális problémákat jelző értesítések és a történeti adatokból kirajzolódó trendek vizualizációi mindenkor értékes betekintést adnak az épület működésébe, és támogatják a teljesítmény optimalizálását.

 

Az intuitív, online hozzáférést adó megoldás PC-ről és okostelefonról is elérhető, plug and play egyszerűséggel és gyorsasággal telepíthető. Beépített könyvtára több mint 500 terepi eszközt ismer fel csatlakoztatásra készen –ezek körét a Siemens más szállítókkal együtt folyamatosan bővíti–, okos konvertere pedig 11 kommunikációs protokollt támogat.

A Connect Box és a beltéri levegő minőségét figyelő IAQ multiszenzor például, amelyet a Siemens a közelmúltban jelentett be, szintén plug and play alapon működik együtt. A multiérzékelő valós időben ellenőrzi többek között a hőmérsékletet, a páratartalmat, a CO₂, az illékony szerves vegyületek (VOC) és a szálló porrészecskék (PM2.5) sűrűségét, valamint a fény és a zaj (dBA) szintjét. Az épületek üzemeltetői így teljes képet kapnak a beltéri levegő minőségéről, és egészséges környezetet teremthetnek a létesítmények bérlőinek, látogatóinak, illetve személyzetének.

A megoldás várhatóan nyáron kerül a hazai piacra.