Apple iCloud: automatikus és könnyed megosztás

forrás Prim Online, 2011. október 6. 10:53

Az Apple bejelentette, hogy október 12-től elérhető az iCloud, az iTunes in the Cloud, a Fotóadatfolyam és a Documents in the Cloud szolgáltatást is tartalmazó ingyenes szolgáltatáscsomag. Az iPhone, iPad és iPod touch készülékekkel, illetve Mac gépekkel és PC-kkel is tökéletesen együttműködő iCloud révén a tartalmak automatikusan, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítva is tárolhatók az iCloud szolgáltatásban, ahonnan a felhasználók összes eszközükre továbbíthatják őket. Az iCloud alkalmas a zenék, fotók, alkalmazások, névjegyek, naptárak, dokumentumok és más tartalmak tárolására, továbbá e tartalmakat szinkronban tudja tartani a felhasználó minden eszközén. Amint valamilyen tartalomban változás történik az egyik eszközön, a tartalom az összes többi eszközön is automatikusan, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissül.

Az iTunes in the Cloud alkalmazás lehetővé teszi a frissen megvásárolt zeneszámok letöltését minden saját eszközre. Így ha például iPad készüléken vásárol meg valaki egy zeneszámot, azt iPhone készülékén is megtalálja – és ehhez nem kell a szinkronizálással bajlódnia. Az iTunes in the Cloud a korábban megvásárolt iTunes-tartalmakat – például a zeneszámokat és a tévéműsorokat – is le tudja tölteni a felhasználó összes eszközére, további költségek nélkül. Mivel az iCloud tárolja a korábbi iTunes-vásárlásokat, a felhasználó minden általa megvásárolt tartalmat megtekinthet minden eszközön, függetlenül attól, hogy melyik eszközön vásárolta; és mivel e tartalmaknak tulajdonosa is, le is játszhatja őket az eszközökön, vagy az iCloud ikonra koppintva későbbi lejátszás céljára le is töltheti őket.

Mindezeken túl az iTunes Match feltérképezi a felhasználó zenetárának zeneszámait – nem csak az iTunes szolgáltatásban vásároltakat –, és összehasonlítja őket az iTunes Store több, mint 20 millió darabos gyűjteményével, hogy e zenéket magas minőségű, digitális jogkezelés hatálya alá nem tartozó, 256 kb/s-os AAC-kódolású formátumban is felajánlhassa. A találatot nem eredményező zeneszámokat a rendszer feltölti az iCloud szolgáltatásba, hogy a felhasználó a zenetárát alkotó zeneszámait, albumait és lejátszási listáit lejátszhassa az eszközein.

Az iCloud innovatív Fotóadatfolyam szolgáltatásával az egyik eszközzel készült fotó automatikusan megjeleníthető a felhasználó többi eszközén is. Az iPhone készüléken készített felvételt a rendszer elküldi az iCloud szolgáltatásba, és automatikusan továbbítja a felhasználó iPad és iPod touch készülékére, Mac számítógépére és PC-jére. A Fotóadatfolyam-albumok Apple TV készülékeken is megtekinthetők. Az iCloud Wi-Fi vagy Ethernet-kapcsolaton keresztül automatikusan a felhőbe küld egy másolatot a digitális fényképezőgépekkel készített felvételekről is, így azok szintén megtekinthetők a többi eszközön. Az iCloud hatékonyan kezeli a Fotóadatfolyamot, és az ezer legújabb fényképet jeleníti meg, hogy ne fogyjon el a tárterület.

Az iCloud Documents in the Cloud szolgáltatása automatikusan szinkronban tartja a felhasználó dokumentumait az összes eszközön, így neki nem kell ezzel foglalkoznia – például az iPad készüléken futó Pages alkalmazásban készített dokumentum automatikusan eljut az iCloud-tárba, és ha a felhasználó egy másik iOS-eszközön indítja el a Pages alkalmazást, megnyithatja az előbbi dokumentum legújabb módosításokat is tartalmazó változatát. Így ott folytathatja a szerkesztést vagy az olvasást, ahol korábban abbahagyta. Az Apple iOS rendszerre fejlesztett iWork-programjai, a Pages szövegszerkesztő, a Numbers táblázatkezelő és a Keynote prezentációkészítő alkalmazás együttműködnek az iCloud-tárral. Emellett az Apple különböző alkalmazásprogramozási felületeket készített a fejlesztők számára, akik ezeken keresztül saját alkalmazásaikat is integrálhatják a Documents in the Cloud szolgáltatással.

Az iCloud szolgáltatásban megtekinthetők az App Store és az iBookstore áruházbeli korábbi vásárlások. A felhasználók bármikor – további költségek nélkül és akár automatikusan –, bármelyik iOS rendszerű eszközükre letölthetik a megvásárolt alkalmazásokat és könyveket, nem csak arra, amelyiken megvásárolták, mindössze az iCloud ikonra kell koppintaniuk.

Az iCloud biztonsági mentés Wi-Fi kapcsolaton keresztül automatikus és biztonságos napi másolatot készít az iCloud-tárba a legtöbb fontos adatról, ha a felhasználó iOS-eszközét elektromos hálózatról üzemelteti. Az elektromos hálózati csatlakoztatás után a rendszer gyors, hatékony biztonsági mentést végez minden adatról. Az iCloud a megvásárolt zeneszámokat, tévéműsorokat, alkalmazásokat és könyveket, valamint a Fotóadatfolyam képeit is tárolja, az iCloud biztonsági mentés pedig gondoskodik minden másról – beleértve a filmtekercsben lévő képek és videók, az eszközbeállítások, az alkalmazásadatok, a kezdőképernyő és az alkalmazások elrendezését leíró adatok, az üzenetek és a csengőhangok biztonsági mentését is. Az iCloud biztonsági mentés az új iOS rendszerű eszközök beállításában, illetve az adatok saját eszközön való visszaállításában is segítséget nyújt.

Az iCloud teljes mértékben integrált a Kontaktok, a Naptár és a Mail alkalmazással, lehetővé téve a naptárak megosztását a barátokkal és a családtagokkal. A reklámmentes Mail-fiókok a me.com címen üzemelnek. A levelezési és egyéb mappák minden saját iOS-eszköz és számítógép között szinkronban maradnak, az icloud.com oldalain pedig az interneten keresztül is egyszerűen elérhető a Mail, a Kontaktok, a Naptár, illetve az iPhone keresése alkalmazás, továbbá minden iWork-dokumentum.

Az iPhone keresése alkalmazás segítséget nyújt az elveszett vagy ellopott készülékek felkutatásában. Ehhez a felhasználónak csak el kell indítania az iPhone keresése alkalmazást egy másik eszközén, vagy be kell jelentkeznie az icloud.com portálra egy számítógépről, és egy térképen megtekintheti hiányzó iPhone, iPad vagy iPod touch készüléke helyzetét, megjeleníthet egy üzenetet a készüléken, illetve távolról zárolhatja a hiányzó eszközt, és törölhet róla minden tartalmat. Az iPhone keresése alkalmazással már az OS X Lion operációs rendszert futtató elveszett Mac számítógépek is megkereshetők.

Az App Store áruházból ingyenesen letölthető új Find My Friends alkalmazással a felhasználók egyszerűen megoszthatják tartózkodási helyük adatait a legfontosabb ismerőseikkel. A barátok és a családtagok helyzete megjeleníthető egy térképen, így azonnal látható, ki hol van. A Find My Friends alkalmazás arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználó időlegesen ossza meg helyzetét barátai egy csoportjával – például egy vacsora néhány órás vagy egy táborozás néhány napos időtartamára A beállított idő letelte után a megosztás megszűnik. Az alkalmazás értesítést küld, amint egy új baráti felkérés érkezik, és ha engedélyezi a felhasználó, a barát megtekintheti tartózkodási helyét – ami egyetlen koppintással el is rejthető. A szülői felügyeleti funkcióval szabályozható, hogy a gyermekek miképpen használhatják a Find My Friends alkalmazást.

Árak és elérhetőség


Az iCloud október 12-én, az iOS 5 rendszerű iPhone, iPad és iPod touch készülékek felhasználói, illetve az OS X Lion rendszerű Mac számítógépet futtató, érvényes Apple ID fiókkal rendelkező felhasználók által elérhető ingyenes letöltésként fog megjelenni. Az iCloud-fiókok 5 GB-os ingyenes felhőbeli tárat biztosítanak a levelek, a dokumentumok és a biztonsági másolatok tárolására. A megvásárolt zeneszámok, tévéműsorok, alkalmazások és könyvek, valamint a Fotóadatfolyam tartalma nem számít bele ebbe a tárméretbe. Az iTunes Match az Amerikai Egyesült Államokban szintén ebben a hónapban fog megjelenni, és évi 24,99 dolláros díj ellenében vehető igénybe. Az iCloud-szolgáltatások PC-n való használatához Windows Vista vagy Windows 7 rendszer, a névjegyek és naptárak használatához pedig Outlook 2010 vagy Outlook 2007 alkalmazás szükséges. Az iCloud-tárhely bővíthető; a 10 GB-os tárhely díja évi 20 dollár, a 20 GB-osé évi 40 dollár, míg az 50 GB-os tárhely évi 100 dollárért vásárolható meg.

Az iOS 5 ingyenes szoftverfrissítésként fog megjelenni az iPhone 4S, az iPhone 4, az iPhone 3GS, az iPad 2, az iPad és az iPod touch (harmadik és negyedik generációjához tartozó) készülékek felhasználói számára, akik így megismerhetik a lenyűgöző új funkciókat.