Brother PocketJet PJ-663 teszt

Farkas Norman, 2011. október 12. 12:20

Egy rövid időre látogatást tett szerkesztőségünkben a Brother mobilnyomtatója. A PocketJet termékcsalád legütősebb, PJ-663 típusszámú modelljét vehettük górcső alá.

Bevezető, tartozékok

A Brother PocketJet 600 termékvonalát olyan kütyük alkotják, melyek arra lettek kifejlesztve, hogy segítségükkel szinte bárhol, bármikor nyomtathassunk. A készülékek által nyújtott lehetőségeket elsősorban a folyton mozgásban lévő emberek – például értékesítők, szerviz szakemberek, logisztikai területen dolgozók – használhatják ki. Hála a termikus nyomtatási technológiának a PocketJet nyomtatók működéséhez csak akkumulátor és a kompatibilis papír szükséges, így tinta, toner vagy szalag használata nélkül szivárgás- és foltmentesen hordozhatók.

A készülék egy viszonylag apró méretű kartondobozban került hozzánk, melyben egy hálózati adapter is csücsült. Sajnos nem kaptunk a tesztalanyhoz akkumulátort, így annak üzemidejét nem tudtuk megvizsgálni, pedig nagyon kíváncsiak lettünk volna arra, hogy a valóságban milyen eredményt produkál a PJ-663 akkuról működtetve. Elméletileg egyébként egy feltöltés 70 oldal nyomtatását teszi lehetővé. A szerkezethez külön kapható védőborító, hordozó tok, és autós készlet is. Mint látod, a kiegészítők is a gép hordozhatóságára vannak kihegyezve, s igen jó benyomást kelt, hogy a Brother igyekszik teljes mértékben kiszolgálni a mobil nyomtatóit használó vásárlók igényeit is.

Külső, működés

A nyomtató tényleg csak akkora, amekkorának az A4 méretű lapok nyomtatásához lennie kell: hosszúsága kevesebb, mint 26 centiméter. Ennek fényében kényelmesen elfér a laptopunk mellett a táskánkban, de még akár egy mélyebb belső zsebben is hordhatjuk (bár ez utóbbi jelenséget nem annyira tudom elképzelni egy üzletkötő esetében, de az már biztos, hogy egyébként sem mindennapi látvány, hogy egy 473 grammos nyomtatót villantunk meg a zakónk, kabátunk belső zsebében). Az eszköz külseje nem hivalkodó, kicsit inkább minimalista dizájn jellemzi, de ez teljesen rendben van így, hisz lényegében egy munkaeszközről van szó.

Az akku hiánya miatt érzett csalódottságunkon gyorsan túlléptünk, amikor kipróbáltuk a kütyüt. Gyorsan kerítettünk az irodánk zugaiból némi thermopapírt és nyomban neki is láttunk a teszteléshez.

A készüléket villámgyorsan, gond nélkül sikerült csatlakoztatnunk PC-hez USB (2.0) segítségével. A PJ-663 akár 6 lapot képes nyomtatni percenként 30 x 300dpi minőségben. A gép fel van szerelve Bluetooth modullal, amely rendkívül kényelmes használatot tesz lehetővé, ráadásul ily módon illesztőprogrammal való pepecselés nélkül nyomtathatunk JPEG képeket. A nyomtató a PC és Mac gépeken kívül használható notebookokkal, táblagépekkel, és okostelefonokkal (WP7 és Android) is. Szerkesztőségünkben nem csak a Windows 7 alapú asztali gépünkről, hanem egy – ugyancsak Windows 7 rendszert futtató– notebookról és egy netbookról is kipróbáltuk a mobil nyomtatót.

Minden hibátlanul ment szoftveres és hardveres szempontból is. Akkor kerültünk kényes helyzetbe, amikor egy Android alapokon nyugvó mobiltelefonról szerettünk volna nyomtati Bluetooth kapcsolaton keresztül. Előbb a megfelelő alkalmazás megtalálása volt a probléma, majd miután ez megoldódott, a telefon és a nyomtató párosítása okozott gondot. Mivel a nyomtató alapbeállítása szerint nem volt alapértelmezett jelszó a párosításhoz (üresen hagyva a telefonon a jelszó mezőt nem volt hajlandó összeköttetésbe lépni a nyomtatóval), ezért számítógép segítségével beállítottunk hozzá egyet. Ezt kövezően hibátlanul működött az eszköz.

Végszó

A Brother PocketJet 663 egy igazán hasznos eszköz, melyet bátran ajánlunk a bevezetőben említett célcsoport számára. A termékvonal egyes tagjai némileg különböznek egymástól képességeik tekintetében, ezért, ide szúrjuk az egyes modellek tulajdonságait leíró táblázatot, hogy átlátható legyen számodra a köztük lévő különbség:

A PJ.663 készülék ára bruttó 208.990 forint, mely elsőre talán kissé magasnak tűnik, viszont ha számba vesszük, hogy elsősorban a vállalatokat, vállalkozókat célozza meg a vele a Brother, akkor máris reálisabbnak láhatjuk ezt az értéket. 

A tesztkészüléket a Brother hazai képviseletétől kaptuk meg tesztelésre.