Tízszer hosszabb üzemidejű akkumulátorok

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 18. 09:02

Hamarosan tízszer gyorsabban lehet feltölteni a mobiltelefonok, laptopok akkumulátorait, és azok tízszer hosszabb időn át bírják majd energiával - jósolják amerikai tudósok.

Ez a hamarosan hétköznapi "üzleti" szinten - mármint a boltokban - öt évet jelent. Az amerikai Northwestern University kutatói arra alapozzák előrejelzésüket, hogy megváltoztatták a lítium-ionos elemek anyagait; a módosítások egyike az, hogy milliónyi egészen apró, 20-40 nanométeres lyukat fúrtak beléjük. Az elemek, akkumulátorok új nemzedékével egy mobiltelefon 15 perc alatt feltölthető lesz és egy hétig bírja majd "szusszal". A fejlesztés lényege a lítium-ionok nagyobb sűrűsége és élénkebb mozgása.

Az új "energiaspájz" ugyanakkor mintegy 150 feltöltés - egy év használat - után rohamosan veszít hatékonyságából, de még akkor is ötször jobb hatásfokú, mint a mai akkumulátorok - idézte a BBC brit sajtóorgánum Harold Kung egyetemi professzort, akinek csoportja eddig az elemek anód - az áramot befogadó - oldalára összepontosított. A "kijárati" oldal tökéletesítéséthez csak ezután fognak hozzá, ami további hatásfokjavulást eredményezhet.