Hódít az okostelefonokra csatlakoztatható retró telefonkagyló Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 24. 09:11

Nagy lendülettel hódít és már-már kultikussá válik okostelefonokhoz csatlakoztatható nyeles, a klasszikus bakelit modelleket idéző telefonkagyló Amerikában - közölte szerdai gazdasági mellékletében a USA Today.

    A lap szerint a bizarrnak tűnő tartozék nemcsak a vonalas készüléküket végleg feladók népes táborának nosztalgiája miatt népszerű, hanem amiatt is, hogy a mobiltelefon elektromágneses hullámai így sem gyakorolnak közvetlen hatást az agyra. Nem mellékes az sem, hogy a retró távbeszélő-kagylók ergonomikusabbak a tenyérnyi táblagépeknél, s telefonálók beszélgetés közben a segítségükkel is az érintőképernyőt is tudják használni.
    A zömmel spirálzsinóros kagylók 3,5 milliméteres jackdugóval csatlakoztathatók gyakorlatilag az összes vezető okostelefon-típushoz.
    A hongkongi Native Union heti 30-40 ezer darabot szállít Amerikába a saját 30 dolláros, Moshi Moshi Pop nevű készülékéből. A Las Vegas-i Yubz negyvenért adja a 2007 óta gyártott kagylóját, amelyből 2011-ben 60 százalékkal többet adott el, mint tavaly. A dél-koreai iCooy szintén 40-ért egyszerűbb telefondokkolót is a saját termékéhez. Az igazán fineszes dokkolók azonban maguk is a múlt századi asztali telefonkészülékekre hajaznak.
    A divat akkor futott fel erősen, amikor egy fotósnak sikerült lencsevégre kapnia, amint Lenny Kravitz valahol a mobiljára kapcsolt Moshi Moshi - japánul így mondják azt, hogy halló - telefonkagylón keresztül diskurált. A tendencia folytatódik annak ellenére is, hogy a hóbortnak hódoló felhasználóknak egy helyett két eszközt kell magukkal hordozniuk.
    A távol-keleti gyártó egyébként azóta sem fizetett jogdíjat a Kravitznek.