A Kingston Technology memóriapiaci előrejelzései 2012-re

Kütyü Magazin, 2012. január 18. 12:14

A Kingston Technology 2012-re szóló piaci előrejelzései választ adnak az adatvesztés elkerülésének, az SSD-technológia terjedésének, a táblagép- és okostelefon-eladások robbanásszerű növekedésének és a nagysebességű adatmásolás kérdéseire

A Kingston Technology nyilvánosságra hozta a 2012-es évrevonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és várható trendjeit. Az alábbiakban a vállalat elnöke és egyben társalapítója John Tu nyilatkozik a memóriapiac 2012-ben várható alakulásáról: egyebek mellett az SSD-technológia tömeges elterjedéséről, a globális adatvesztés elkerülésének legjobb módszereiről és a fogyasztók személyes adattárolási szokásainak fejlődéséről.

Az SSD-alapú tárolás fordulóponthoz érkezett – 2011-ben a mozgóalkatrész nélküli meghajtók eladási rátái folyamatosan növekedtek. Az SSD már nem felsőkategóriás, hanem alapvető fontosságú fejlesztésnek számít. A Kingston technológiai úttörőként a vásárlók számára könnyen fejleszthető és alkalmazható megoldásokat kínál, melyeket különösen jól jellemeznek a V200 család bővítési csomagban értékesített megoldásai és versenyképes árai. A gyártók erőfeszítései várhatóan meghozzák az áttörést, a bűvös 1 USD/GB-os szint elérését az SSD piacon.


A tavaly őszi thaiföldi árvízkatasztrófa a merevlemez-meghajtók piacát is komolyan érintette, ami várhatóan 2012 első felében még éreztetni fogja hatását. Így növeli a számítógépgyártók – különösen az ultrabookgyártók – SSD-igényét. Emiatt pedig a vállalati szektorban is intenzívebb átrendeződésre lehet számítani a megbízhatóbb, hosszabb távú befektetési megoldások irányába. Mivel az SSD magasabb befektetési megtérülést fog jelenteni a teljesítmény és a tartósság terén, a vállalatok számára az SSD válik majd a legjobb fejlesztési lehetőséggé régi rendszereik fejlesztése és felújítása kapcsán. Úgy gondoljuk, hogy 2012 második felében tanúi lehetünk majd egy fordulópontnak az SSD tömeges alkalmazása terén.

A táblagépek és ultrabookok tárolási dilemmái – Az előrejelzések szerint a tabletek globális forgalma 2015 végére eléri a 326,3 milliós darabszámot.  A kiváló minőségű tartalmak mobileszközökön történő használatának terjedése felkelti az igényt a kiegészítő tárhelyek iránt. Azon fogyasztóknak, akiknek táblagépei nem tartalmaznak a tárhely növelésére alkalmas kártyameghajtókat, már most tárolási korlátokkal kell szembesülniük. Ez a probléma új igényt teremtett a Vezeték nélküli tárhelynövelő eszközök, mint például a Kingston Wi-Drive iránt. Ezek az eszközök nem csupán az adatok tárolásának és elérésének egyszerű, vezeték nélküli módját kínálják, hanem média megosztást is lehetővé tesznek egyszerre akár több felhasználóval.

A tárhelynövelést biztosító kártyahelyekkel rendelkezők számára a Kingston számos megoldást kínál az igényeknek megfelelően, a nagy kapacitású microSDHC- és SDHC-kártyáktól a kisméretű USB -meghajtókig (mint amilyen például a DataTraveler Micro). Az összes ilyen megoldás az okostelefonok és táblagépek piacára készült.

A nagy teljesítményű memóriák növekedését a PC-játékok és az overclocking hajtja – A Jon Peddie Research szerint a játékok megszállottjainak kifejlesztett hardverek világpiaca 2012-ben 6%-kal fog növekedni, és eléri a 34 milliárd USD forgalmat. Ez a tendencia már most is érződik: az EMEA-térségben a HyperX nagy teljesítményű memóriatermékek forgalma 60%-kal nőtt 2011-ben.

Az Intel X79 processzorának megjelenése a piacon tapasztalható memóriaigények új, magasabb szintjét jelzi. Különösen a négycsatornás technológia kapacitása miatt számíthatunk arra, hogy a JEDEC hivatalossá teszi az 1600 MHz-es órajelet 2012-ben, ez pedig azt jelenti, hogy több felhasználó dönt majd a fejlesztés mellett. Az idei évben várhatóan átlagossá válik a 4 GB-os átlagos memóriakapacitás. A nagy teljesítményű számítástechnika egy növekvő ágazat, és mi arra biztatjuk partnereinket, hogy továbbra is fókuszáljanak erre a területre.

Az adatvesztés elkerülése és az adatbiztonság feltételei – A bizalmas adatok elvesztése aggodalomra ad okot. A Ponemon Institute és a Kingston Technology által nemrégiben végzett felmérés igazolta, hogy a vállalatok szükségét érzik a biztonságosabb USB-termékek és irányelvek bevezetésének. Mindazonáltal nem alkotnak megfelelő biztonsági stratégiákat az USB-eszközökre vonatkozóan és nem helyeznek kellő hangsúlyt az adatvédelmi házirendek betartatására. A biztonságos USB-eszközök a megoldásnak csak egy részét jelentik. Létfontosságú a végpontok biztonsága, a bevált gyakorlatoknak megfelelő házirendek és eljárások bevezetése, valamint a személyzet oktatása. Az adatvesztés elkerülése a szervezetek számára 2012-ben csak akkor lehetséges, ha megvalósítják és szigorúan betartatják a technológia, a megfelelőség és a helyes magatartás biztonsági háromszögét.

Szerverek – A Gartner 7 százalékos növekedést jósol a szerverpiacon, és még ennél is nagyobb, 22 százalékos bővülést vár Kelet-Európában ezen a téren. A Kingston úgy látja, a szervezetek a hagyományos OEM szerver-forgalmazóktól beszerezhető megoldások helyett egyre inkább a saját igények szerint összeállítható szerverek felé fordulnak, és a vállalat felkészült arra, hogy partnereivel karöltve kielégítse az ehhez szükséges memóriamodulok iránti igényeket.
Az SSD egyre nagyobb teret fog nyerni a szerverek és az adatközpontok piacán, és elkezdi leváltani az előzőleg használt HDD-ket. Az energiahatékonyság és teljesítményoptimalizálás iránti igények következtében ebben a szektorban várhatóan az SSD minősül a legfontosabb beruházásnak a 2012-es évben.

Összegzés – 2011 példátlan év volt, és a jelentkező gazdasági nehézségek minden bizonnyal kihívást jelentenek majd 2012-ben is. A Kingston Technology azonban számos vihart túlélt már, és így tesz a jövőben is: a helyes, megbízható üzleti etika alapjaira építve fokról fokra erősödni fog. 2012 számos lehetőséget tartogat, és mi a Kingston Technology-nál bízunk benne, hogy partnereinkkel közösen képesek leszünk maximálisan kihasználni ezeket.