Tömérdek újdonsággal érkezik a Windows Phone 8 Apollo

Borostyán Blanka, 2012. február 3. 21:13

A Skype integráción túl a többmagos processzorok, a microSD bővíthetőség, az NFC, valamint több képernyőfelbontás támogatása is helyet kap a Microsoft mobil operációs rendszerének új verziójában.

Több, a Windows Phone következő generációjával kapcsolatos információ került nyilvánosságra - a platform termékfelelőse – Joe Belfiore jóvoltából.

Az újítások között szerepel a többmagos processzorok és az NFC modul támogatása is, előbbi a teljesítmény és a sebesség, utóbbi az információ, illetve tartalommegosztás fejlődését, valamint az érintés nélküli fizetési mód lehetőségét helyezi kilátásba. A WP8 készülékek adatátviteli csatornaként a WLAN-t preferálják majd, sőt automatikusan csatlakoznak az elérhető, nyitott hálózatokhoz, s részben emiatt, részben pedig a proxy szerver alapú, tömörített böngészési technológiának (ilyennel találkozunk például az Opera Mini szoftverben is) köszönhetően ezek a kütyük igen gazdaságosan bánnak az adatforgalommal - melyet egyébként rendkívül egyszerűen ellenőrizhetnek a felhasználók az úgynevezett DataSmart segítségével. A rendszer – a WP 7-tel ellentétben - lehetőséget nyújt a belső tárhely microSD kártyákkal való bővítésére, így a júzerek szabadon igényeikhez igazíthatják annak méretét.

Az Skype integrációnak hála közvetlenül a névjegyzékünkből indíthatjuk a VoIP hívásokat, tehát kezelés tekintetében alig lesz különbség a GSM és az internet-alapú beszélgetések között.

Mivel a mobilokra, táblagépekre szánt Windows Phone 8 és a PC-kre, laptopokra tervezett Windows 8 között sok-sok hasonlóság felfedezhető – például a biztonsági funkciókban, a felhasználói felületben, illetve a kernelek egyes pontjain – ezért valószínűsíthető, hogy nem lesz gond a szoftverek, alkalmazások portolása a két rendszer között.

Biztosan sokan aggódnak amiatt, hogy a drasztikus változások inkompatibilitást eredményeznek a rendszer korábbi verzióira írt alkalmazásokkal. Erről szerencsére szó sincs, az Apollót tehát kifejezetten rugalmasra tervezték, - bár igen nagy probléma volna, ha nem így lenne.

Belfiore sajnos nem utalt az olyan gyermekbetegségek elhagyására, mint például a korlátozott hosszúságú, viszonylag macerásan beállítható csengőhang, pedig sok felhasználó pont az ilyen apróságok miatt tántorodhat el egy operációs rendszer használatától.