Canon IXUS 230 HS teszt

Mészáros Péter, 2012. február 21. 08:10

Összesen hat színben került a boltok polcaira a stílusos és elegáns IXUS család új tagja, az egyértelműen a fiatalabb generációnak szánt IXUS 230 HS. A kategória legkarcsúbbja, a 22,1 mm vastag fémházas készülék 8-szoros optikai zoomos objektívet kapott, 12.1 megapixel felbontású hátulról megvilágított CMOS szenzor dolgozik benne. Az új Canon Intelligens képstabilizáló HS rendszerrel a felhasználók még gyenge megvilágítási körülmények mellett is könnyedén készíthetnek részletgazdag, bemozdulás nélküli állóképeket, videót már Full HD-ban (1080p) tud a kis kamera, hangot sztereóban rögzít.

Kézben tartva

 

A első találkozásnál, ingzsebből előhúzva már megállapítható, hogy egy nagyon szép, divatos formavilágú és színű, igényesen összerakott masinával van dolgunk. A rendkívül letisztult formájú modell hátulját uralja a 3.2"-os átmérőjű képernyő, a461,000 pixel felbontás éles tiszta képet jelenít meg, még szabadban is jól látható. Voltak ismerőseim közül, akik az érintőképernyőt hiányolták, ajánlottam nekik a nagytestvért, az 1100 HS-t. Az IXUS 230 HS fém házába süllyesztett gombokat könnyű kezelni, érzékenyek, nem kell túl sokáig nyomva tartani őket a működéshez, bár csendesen megjegyzem nem férfikézre szabták őket, ahogy általában az okostelefonokat sem. A csatlakozóvédő és a memóriakártya-fedél is példaértékűen záródik, tökéletesek az illesztések.

A kijelző jobb oldalán középen kapott helyet a jól kézre eső vezérlőtárcsa, felette nagyon praktikusan külön gombbal indíthatjuk a videózást. A készülék tetején az üzemmód-kapcsoló mellett az exponálógomb kellő méretű, elkerülve ismét csak markosabb felhasználók zsörtölődését akcióban. Az exponálógomb kerületén futó zoomgyűrű viszont használat közben kissé darabos, hirtelen ugrásokat produkál, ne várjunk tőle szép átmeneteket videózásnál. A váz bal oldala rejti a HDMI és az A/V out aljzatokat, ezen kívül itt kapcsolhatjuk teljesen automatára gépünket, s menü gombja is itt kapott helyet. Ha állványra akarjuk rögzíteni az apparátot erre is van lehetőségünk a kis kompakt alján.

A készülékben található sokoldalú, ám rendkívül kompakt Canon objektív fókusztartománya a 28 mm-es nagylátószögtől indul és a 224 mm-es teleobjektív tartományig tart, így a felhasználók akár a tájról, egy csoportról vagy távoli témákról is könnyedén készíthetnek felvételeket. A kezdő 28 mm-re voltak akik fanyalogtak, de a még nem oly távoli analóg fotós múltban is csak a kiváltságosok rendelkeztek használható 24mm-es optikával, a tájképek komponálásához több mint elegendő volt a 28 mm is. Ha már a fanyalgók táborába húznék, akkor inkább az olykor a teljes nagylátószög-tartományban fotózott képek széleinél olykor feltűnő élességhiányt, vagy a néhol tetten érhető kromatikus aberrációt említeném, de igazságtalan lennék ezen kis ékszerrel, mert a profi cuccok is bizony ismerik a jelenségeket. Ami persze nem vigasz a 60 ezres vételárat kifizetőknek… Macro módban meglepően kezes a gép, gyorsan talál élességet 2 cm-re a témától.

 

Belbecs

 

Az IXUS 230 HS fényképezőgép a Canon HS System rendszerét – a 12,1 megapixeles, hátsó megvilágítású CMOS érzékelő és az erőteljes DIGIC 4 képfeldolgozó processzor kombinációját – használja. A HS System rendszer gyenge megvilágításnál is lehetővé teszi a jelenet hangulatának visszaadását, vaku és állvány használata nélkül. Ez a modell az első olyan kamera, amelyben megtalálható a Canon intelligens képstabilizátora, az Intelligens képstabilizáló rendszer. Azonosítja a felvételkészítés körülményeit és a hét lehetséges üzemmód közül automatikusan kiválasztja a legmegfelelőbbet, hogy az a leghatékonyabban korrigálja a fényképezőgép remegését.

A makró képstabilizátor makró üzemmódban a ráközelítés során előforduló, jelentős mértékű oldalirányú bemozdulásokat korrigálja. A hálózati képstabilizátor a videorögzítés során a leghatékonyabb, amikor azt a fokozott remegést kell ellensúlyozni, amely a távoli témák rögzítése során a zoom használatánál merül fel.

A készülékben helyet kapó Smart Auto funkció arra hivatott, hogy felismerje a képnek megfelelő, tökéletes beállításokat 32 lehetőség közül (videó esetén 21 közül). Ha kreatívabbak vagyunk, vagy éppen nem kell azonnal megörökítenünk valamit, magunk is számtalan beállítás közül választhatunk a „Creative Shooting Modes”-ban (kreatív fényképezési módok) az üzemmódváltó tárcsával. Szórakoztató fényképezési verziókkal is kísérletezhetünk, az effektusok közé tartozik a játékfényképezőgép-hatás, amellyel régebbi stílusú fényképezőgéppel készített kép kinézetét lehet kelteni, a Miniatűr hatás, amely a képeket és videókat lekicsinyített modellé alakítja át, valamint a monokróm hatás. Facebook-függő tiniknek lett tervezve a halszemoptika funkció, órákig lehet vele élvezni a portrékészítést.

A számtalan egyéb szolgáltatás és funkció között megtalálható még például az úgynevezett „Best Image Selection”. Ennek segítségével a fényképezőgép egy nagysebességű képsorozatot készít, melyek közül a legjobban sikerült fotó kerül mentésre. Ez a szolgáltatás azonban az éjszakai felvételekhez is használható. Ilyenkor a készülék a képsort összegzi és az így létrejött zajmentes és helyesen exponált képet menti el.

Az IXUS 230 HS géppel készített fotók letöltése teljes méretben:

Canon IXUS 230 HS 1.jpg

Canon IXUS 230 HS 2.jpg

Canon IXUS 230 HS 3.jpg

Canon IXUS 230 HS 4.jpg

Canon IXUS 230 HS 5.jpg

 

Videó

 

A fényképezőgéppel Full HD (1080p), 24 kép/mp sebességű videókat készíthetünk sztereó hanggal. Aki szereti a nagysebességű filmfelvételt, az 120 kép/mp (VGA), vagy 240 kép/mp (QVGA) közül  is választhat. Az iphonosok által is megirigyelt optikai zoom rendkívül nagy segítség a minőségibb mozgókép alkotásánál, az optikai képstabilizátornak köszönhetően pedig a filmek remegésmentesek maradnak. A különálló videó gombbal azonnal állóképről videó üzemmódra kapcsolhatunk, így nem maradunk le a felejthetetlen eseményekről; HDMI-CEC csatlakozóval pedig egyszerűen lejátszhatjuk a felvételeket HDTV készüléken.

Új szolgáltatás, a PC- és Mac-kompatibilis HD videók (720p) készítése optimalizált Apple iFrame formátumban, ez gyors importálást, egyszerű szerkesztést és könnyű megosztást tesz lehetővé. A Movie Digest minden állókép előtt legfeljebb 4 másodpercig rögzíti az eseményeket, így a nap képeit egy plusz VGA-felbontású filmben foglalhatjuk össze. A szuperlassú videó funkció a gyorsan zajló eseményeket a valódi sebesség legfeljebb 1/8-ára lassítja.

Fontosabb műszaki paraméterek:

- 8-szoros zoom, 28 mm-es nagy látószögű objektív. Intelligens képstabilizátor

- HS System (12,1 MP)

- 9 fókuszpont az élesebb képekért

- Elegáns, vékony fémváz

- 7,5 cm-es (3,2”) PureColor II G LCD

- 461,000 pixel felbontású kijelző

- 3.5 kép/mp sorozatfelvétel sebesség

- Full HD, Erőteljes képstabilizátor

- Smart Auto (32 jelenet)

- Nagysebességű rögzítés és szuperlassú videó

- iFrame videó. Movie Digest

- Lithium-Ion akkumulátor

- 170 kép egy felöltéssel

- ISO3200 maximális érzékenység

- Kreatív üzemmódok

- 140 gramm

- 22mm-es vastagság

- Tanácsok és tippek