Igazi Lenovo stílus - Lenovo ThinkPad Tablet teszt

Tóth Bálint, 2012. június 11. 10:04

Egy rövid időre górcső alá vehettem a Lenovo üzleti táblagépét, melyet röviden így tudnék leírni: nem kicsi, nem könnyű, viszont szép és okos. Ebben a mondatban persze a szép elég szubjektív is lehet, akinek tetszik a Lenovo többi terméke, annak a ThinkPad Tablet is tetszeni fog. Nekem például bejön.

Bevezető

 

Már jó ideje vártam, hogy megszánjon végre minket a Lenovo, és kipróbálhassam a Thinkpad Tabletet, végre megvolt, jól éreztük magunkat együtt, és most veletek is megosztom a tapasztalatom.

Összefoglalva egyszerű a dolog. Ha szükségem lenne egy tabletre, akkor már tudnám, hogy mit vennék. Fontos, hogy ezek az eszközök nagyon hasznosak tudnak lenni, ha ki tudjuk használni az adottságaikat, de nagyon feleslegesek is, ha egyébként egész nap a gép előtt ülünk. Játszani persze akkor is jók, kényelmes, hogy amikor kedvem tartja előkapom a táskámból a kis játék-gépet, és a munka folyamatát nem bolygatva rajzolok egy kört a Drawfree-ben (egyébként jó játék, csak ajánlani tudom). Na de azért nem hiszem, hogy a 120 ezer forintról induló üzleti táblagép igazi célközönsége a játékos kedvű fiatalság lenne. De ha néha járunk megbeszélésre, vagy csak egyszerűen úton vagyunk, és szükségünk van egy a mobilunknál nagyobb kijelzőre, akkor tökéletes társunk lehet a munkában ez a kütyü.

 

Specifikáció - Lenovo ThinkPad Tablet

 

Processzor: kétmagos, 1GHz-es

Memória: 1GB RAM, 16/32/64GB ROM + SD kártyahely

Méret, tömeg: 260,4 x 181,7 x 14 milliméter, 756,1 gramm

Android verzió: 3.1 Honeycomb

Kijelző: 10,1 hülvelykes, 1280 x 800 pixel felbontású, 16 millió szín megjelenítésére képes kapacitív IPS

Kamera: 2 megapixeles előlapi- és 5 megapixeles hátlapi kamera, 720p HD videofelvétel

Akkumulátor: 3250mAh - akár 8 és fél órányi internetezés WLAN hálózaton

Egyebek: Bluetooth (2.0), WiFi, USB (2.0), microUSB, GPS, 3,5mm-es jack kimenet, giroszenzor, fény- és távolságérzékelő, opcionális billenytűzetes dokkoló, miniHDMI kimenet, 3G modemmel szerelt változatban is elérhető. Extra alkalmazások: App Shop, Notes Mobile , Music, Video Player, AbsoluteeReader Zinio Reader, ArcSync, Citrix, Docs to go, Printer Share, mSpot Music, Social Touch, USB file copy, Oovoo, Mobility Manager, McAfee

 

Külső

 

Elsőre súlyos darab, de hamar megszoktam, igazi tartós, erős kisugárzása van, ráadásul a forma a jól megszokott Lenovo termékek vonalvezetését viszi tovább (a T510-es laptopommal tök jól néztek ki együtt). Röviden nekem bejön, és tudom, hogy nem mindenki van oda a szögletesebb, komolyabb kinézetű, nem ultramodern formákért, de ha már üzleti gépről van szó, legyen komoly egy kicsit. Egyébként is, a hátlapon levő Thinpad feliratban laza megoldásként világít az "i" betűn a pont.

A kijelző nagyon szép, éles képe van, a Gorilla Glass jól bírja a strapát. Erős fényben már egy kicsit zavaróan tükröződik, de ez nálam még belefért. Ami nagyon tetszett, hogy van teljes értékű USB portja a gépnek, így simán tudtam akár egérrel is használni. (Nekem vicces az Androidon egy egérmutató.) Akkor is jól jött az USB csatlakozó, amikor a telefonom mobilnetjét osztottam meg WiFi-n a tablettel, hogy tudjak internetezni egy külső helyszínen, aminek következtében a telefonom erősen elkezdett merülni. Feltaláltam magam és a tabletről elkezdtem kábelen tölteni a mobilom, így szépen ketten megosztoztak a neten és az energián is.

 

Belső

 

Gyors, mint a villám. Nem akadt egyszer sem, és igyekezett azonnal reagálni minden érintésemre. Nem fogok pontos teszt adatokat szolgáltatni, a lényeg, hogy a felhasználói élmény határozottan megfelelt az elvárásoknak. Operációs rendszerként az Android Honeycomb nevű verziója fut a gépen, ami talán idővel frissülni is fog. Az alap Androidos kinézethez képest a Lenovótól kaptunk egy gyorsindító eszközt a kijelzőnk közepére, amire a hat leggyakrabban használt alkalmazásunkat tehetjük ki (sajnos kikapcsolni nem lehet...).

Alkalmazásokkal is jól ellátta a Lenovo a Tablet tulajokat, játékoktól kezdve a közösségi médiához való szoftvereken át a multimédiás tartalmak kezelésére szolgáló appokig minden van, ami csak kellhet. A Notes Mobile nevű kézírás-felismerő szoftver tetszett talán a legjobban, nagyon menő, hogy úgy tudok jegyzetelni, hogy azt azonnal fel is ismeri a gép, és megoszthatom, elmenthetem a logokat (ráadásul még magyarul is megy a dolog).

A gép nem fényképezésre készült, ezt tudjuk, és a képek ezt be is bizonyítják nekünk. Persze egy üzleti géptől nem is várunk többet, szerintem ez így teljesen rendben is van.

 

Képek letöltése teljes méretben:1, 2, 3

 

Összegzés

 

Azt gondolom, hogy a céljának tökéletesen megfelelő géppel találkoztam, üzleti felhasználásra biztosan ezt választanám (főleg, hogy a Lenovot és az Androidot is bírom). Az ára szintén annak a célcsoportnak lett tervezve, akinek a gép, valljuk be, nem egy olcsó, alsó kategóriás készülékről beszélünk.

A toll tökéletes a kézírás-felismerő jegyzetelő program használatára, és a hosszú megbeszélések alatt a Draw Something is tökéletesen használható. A táskámban a notebookom mellett nem vettem észre különösebben a súlytöbbletet, kézben, asztalom meg szinte teljesen mindegy, hogy pár dekával nehezebb a hardver, mint a társai általában.

A külsőről már említettem, hogy akinek tetszik a Lenovo világa, annak a Tablet is bejön, szerintem ennél többet nem érdemes fecsegni róla, biztosan van, aki nem szereti a szögletesebb formákat.