Már idén bekerülhet az autókba a Waze navigációja

Kütyü Magazin, 2012. július 5. 12:43

A világ egyik legelterjedtebb navigációs alkalmazása, a Waze az okostelefonokról egyenesen az autókba szeretne pattanni. Már ebben az évben megjelenhetnek az első járgányok, melyek integrált Waze navigációval rendelkeznek.

A közösségben rejlő erőt kiaknázó Waze navigációs alkalmazás eddig csak a mobil platformokon (Android, iOS) hódított, de nemsokára az autókban is üdvözölhetjük.

Noam Bardin, a Waze vezérigazgatója elmondta, hogy már folynak a tárgyalások az autógyártókkal a navigációs szoftver integrációjáról, azt viszont adta hírül, hogy pontosan mely vállalatokkal egyeztetnek. A vezető szerint a kocsikban is legalább akkora sikert érnek el a programmal, mint az okostelefonokon.

A Waze jelenleg iOS és Android platformon van jelen és több mint 19 millió felhasználója van. A turn-by-turn navigációt kínáló rendszer lényege, hogy a júzerek egyre feljebb léphetnek a ranglétrán és pontokat gyűjthetnek, melyekkel új avatárokra tehetnek szert. A pontgyűjtés a megtett út és a közösségnek adott közlekedési jelentések, tippek alapján történik. Nemrég egy új funkció is helyet kapott a szolgáltatásban, mely révén követhetők az üzemanyagárak.

 

 

A Waze nem az egyedüli navigációs megoldás, mely be kíván épülni az autóiparba. Az Apple nemrég bejelentette, hogy júliusban az Audi, a BMW, a Chrysler, a General Motors, a Honda, a Jaguar, a Land Rover, a Mercedes-Benz és a Toyota is Siri indítógombot fog szerelni az autók kormányára, szeptemberben pedig ingyenes turn-by-turn navigáció érkezik az iPhone-hoz, mely a Yelp révén a közösségben rejlő lehetőségeket is ki tudja használni.

Burdin elmondta, hogy nem aggódik az Apple próbálkozásai miatt, mert a Google hasonló megoldásai sem befolyásolták a Waze népszerűségét az Android rendszeren.

Az Apple és a Waze szoftvere egymás mellett is megférhet az autókban attól függően, hogy miként alkalmazzák őket. Valószínűleg egy, a kocsik műszerfalára telepített egység futtatja majd az alkalmazásokat, mint például a Pioneer AppRadio, amely képes az iGO primo app és a Waze mellett más okostelefonos programokat is a képernyőjére varázsolni.

 

[Forrás: Bloomberg]