Importtilalommal startol az új iPhone?

Farkas Norman, 2012. szeptember 11. 10:59

A HTC gondolt egyet, s beperelte az Apple-t, amiért az jogtalanul használta fel két LTE szabadalmát az új iPadben és a szintén 4G-képesnek ígérkező iPhone 5 készülékben is.

A 4G adatátviteli technológiát használó készülékek bevezetésében úttörő szerepet töltött be a HTC, így nem csoda, hogy olyan szabadalmakkal rendelkezik, melyek használata mindenképp szükséges az efféle kütyük megalkotásához.

A tajvani gyártó szerint az Apple két levédett megoldását is jogtalanul használta az Új iPadben, s az ugyancsak LTE-képes iPhone 5-ben is, mely hivatalosan csak holnap fog bemutatkozni.

Az amerikai gyártó azzal védekezett az ITC kereskedelmi felügyelet bírója, Thomas Pender előtt, hogy a HTC anno csakis azért tett szert a szabadalmakra, hogy azokat később a konkurensei ellen felhasználhassa. A bíróra nem volt nagy hatással az Apple kissé gyerekes érvelése, s elmondta, hogy a HTC szabadalmai igenis érvényesnek tűnnek számára, továbbá teljesen mindegy, hogy milyen céllal vásárolta őket a gyártó.

Ha az ítélet szerint az Apple valóban törvénysértést követett el, akkor elképzelhető, hogy a holnap bemutatkozó iPhone 5 már a szeptember 21-re esedékes premierjekor importtilalom alatt lesz. A HTC egyébként úgy nyilatkozott, hogy a szabadalmak megvásárlásával csak az amerikai versenyképességét és önmaga, illetve a felhasználói védelmét kívánta megalapozni.

Mindent összevetve az Apple-t igen nagy veszteség érheti, ha már a startnál véget ér az iPhone 5 amerikai pályafutása, de ugyanez elmondható azokról a felhasználókról is, akik már nagyon régóta várják a készülék megjelenését. A nemrég kihirdetett Apple győzelem eredményeként közel sem károsultak ennyire a Samsung felhasználói, hiszen a dél-koreai vállalatnak csak néhány korábban kiadott okostelefonjára hatott ki az eset - bár a kirótt egymilliárd dolláros bírság nem volt piskóta.

A HTC viszont most megmutathatja az amerikai "permesternek", hogy milyen is az, amikor a bíróságon nyernek meg egy olyan csatát, amit a piacon kellene lejátszani. Reméljük, hogy esetleges győzelmük után a tajvaniak nem kapnak vérszemet, az Apple pedig kevesebbet fog a bíróságra járni - még ha az innováció jegyében teszi is azt.

 

 

[Forrás: The Inquirer]