Mik az Android 4.2 Jelly Bean újdonságai?

Farkas Norman, 2012. október 30. 07:10

Habár az Android rendszer legújabb, 4.2-es verzióját is a Jelly Beannek hívjuk, olyan jelentős újításokat vonultat fel, mint a Photo Sphere, a Multi-User Support, vagy a Gesture Typing, ezért simán megérdemelt volna egy új fantázianevet.

A lefújt sajtóesemény dacára a lelepleződtek az új Nexus modellek (32 gigás és 3G-s Nexus 7, Nexus 10, Nexus 4). Persze a kütyük mellett az Android 4.2 Jelly Bean rendszer is bemutatkozott, mely rengeteg felhasználó-központú funkcióval lett gazdagabb.

Ebben a cikkben az Android 4.2 Jelly Bean újdonságait tárgyaljuk ki, a készülékekről szóló írásokat a fenti linkeken találod.

Az új Jelly Bean minden eddigi Android verziónál szerethetőbb lett. Ezt azért merjük állítani, mert olyan funkciókat vonultat fel, melyek könnyebbé teszik a felhasználók mindennapjait.

A Notification Power Controls segítségével már rögtön az értesítési sávból ki/bekapcsolhatunk olyan gyakran használt funkciókat, mint például a WiFi, a Bluetooth, a fényerő, vagy az adatkapcsolat. Ezzel a megoldással már több gyártó egyedi kezelőfelületén találkoztunk, ám a natúr Android rendszerben most jelent meg először. A Google annyival dobta fel a dolgot, hogy két ujjal történő lehúzás esetén alapból megjelennek a kis kapcsolók, míg egyujjas lehúzáskor csak egy gomb jelenik meg, mellyel előhívhatjuk őket. Így csak akkor foglalják a helyet a kis widgetek, amikor mi szeretnénk.

Megjelent a rendszerben a Multi-User Support, azaz a több felhasználós üzemmód, ám ez érthető módon csak a táblagépekben jön elő. A funkció nagyjából ugyanúgy működik, mint a PC-ken: lezárt képernyőről több fiókba lehet lépni, az egyes fiókok a hozzájuk tartozó felhasználó hátterét, dokumentumait, naptárát, fiókjait, alkalmazásait, beállításait stb. tartalmazzák.

 

 

Hasznos, de alkalmazásokkal könnyen pótolható újítás a Gesture Typing, melynek lényege, hogy csak át kell suhannunk ujjunkkal az leírni kívánt szó betűin, s a rendszer kitalálja, hogy mire gondoltunk. Ha nem teljesen egyértelmű, hogy milyen szót akarunk leírni, akkor több felajánlott lehetőség közül választhatjuk ki a megfelelőt. Több, a Play Store-ból letölthető app is elhozza készülékünkre ezt a szövegbeviteli módot, ilyen például a Swipe és a SlideIT Keyboard.

 

 

A Google Now immár alkalmazások automatikus indítására, illetve naptárbejegyzés felvételére is alkalmas, ráadásul bővült a beállítási lehetőségek tárháza és új kártyák jelentek meg a szolgáltatásban. Ilyen kártyák például a koncertek, a közelben lévő, népszerű fotóhelyszínek, vagy a részvények.

Az Android 4.2 legizgalmasabb újítása a fotózás szerelmeseit szólítja meg. A Photo Sphere jóvoltából olyan képeket készíthetünk, mint amilyenekkel a Google Street View-ban találkozunk. Egy helyben állva minden irányba pásztázhatunk a készülékünk kamerájával, míg egy teljes gömböt nem kapunk, mely maradéktalanul visszaadja a körülöttünk lévő világot. A Photo Sphere-t minden szónál jobban leírja az alábbi videó.

 

 

A rendszer további újdonságai közé tartozik a dokkolt, vagy tétlen állapotú eszköz képernyővédőjeként működő Daydream, mely a felhasználó albumait, vagy a Google Currents friss híreit varázsolja  a képernyőre. A megújult óra alkalmazás és a lezárt képernyő parancsikonjai is említést érdemelnek, de a Miracast vezeték nélküli megjelenítő támogatásról sem szabad megfeledkezni, mely révén egy csapásra egy HDTV-re vagy egy monitorra vetíthetjük androidos kütyünk képernyőjét.

 

 

 

[Forrás: Android.com, AndroidPolice]