Sony Xperia Tablet S teszt

Vermes Boldizsár, 2012. december 10. 09:00

A Sony újra saját néven forgalmazott népszerű mobiltelefonjai után megalkotta az első Xperia Tabletet, mellyel nem csak a márka iránt elkötelezettek számára teremtett lehetőséget a tabletek használatára, hanem egy jól összeállított, masszív, cseppálló eszközzel alkotott valós konkurenciát az Androidos tabletek piacán.

Specifikáció

A tesztkészülék a csak WiFi-vel, valamint 16 GB háttértárral ellátott darab volt, egyéb tulajdonságaiban megegyezik a 3G-t is tudó testvérével, azaz 239,8 × 174,4 × 8,8(10,85) milliméter befoglaló méretek, szürke, illetve fekete színek, 570 grammos súly jellemzi. Más színváltozatban nem elérhető.

A tabletben egy NVIDIA Tegra 3 processzor (4-PLUS-1 Quad Core ARM Cortex-A9 CPU 1,4 GHz) dolgozik, mely az említett 1,4 GHz-es órajelet egymagos működés mellett tudja produkálni, egyébként 1,3 GHz sebességre képes. Mindez 1 GB RAM mellett kapott helyet, így a teljesítményre egy ideig nem lehet majd panasz.

Kijelzője 9,4 hüvelyk képátlójú, 1280 x 800 pixel felbontású, 16 millió szín megjelenítésére képes. Kapacitív, multi-touch, LED háttérvilágítású és a megjelenítést a Sony Mobile Bravia Engine próbálja teljessé tenni. A kijelző felületén a gyártó szerint ujjlenyomatmentes bevonat található, ezt azonban a tesztelés során nem kifejezetten lehetett érzékelni.

A készülék elején egy 1296 x 808 pixel felbontású, 1 megapixeles, hátulján pedig egy 3264 x 2448 pixel felbontású, 8 megapixeles, autofókuszos kamera kapott helyet. A tablet oldalán egy 3,5 mm-es audio kimenet, valamint SD kártya bővítő hely, alján pedig a hangszóró nyílása és a mikrofon található. Az adatkommunikációhoz a korábban említett - 802.11a/b/g/n szabványokat támogató - WiFi mellett 3.0-ás Bluetooth, IrDA, valamint GPS segíti hozzá a felhasználót.

Az egész szerkezetet egy 6000mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor szolgálja ki, ehhez a gyártó 12 órás készenléti időt garantál normál használat mellett, míg egy feltöltés szerintük 5,5 óra alatt történik meg teljesen.

Talán ez egyik legfontosabb, hogy a tablet az Android 4.0.3-as verzióját futtatja, frissítéssel kapcsolatban, ha van is ígéret, a Sony sosem siette el ezen a téren a már meglévő ügyfelei kiszolgálását.

Bevezető

A Sony méltán híres Xperia sorozatát ezúttal nem egy mobiltelefonnal, hanem egy eddig hiányzó láncszemmel, egy tablettel egészítette ki. A rengeteg iPad mellé szépen érkeznek az Android alapú tabletek, így teremtve konkurenciát a piacon az eddigi egyeduralkodó Apple termékeknek, illetve egy más felhasználói réteget is kiszolgálva ezzel. Az Android alapú táblakészülékek megőrizték a korábbi, mobilokból örökölt széles skálázhatóságukat, a rengeteg egyedi beállítási lehetőséget, és a nem kevéssé nyíltabb operációs rendszer által nyújtott minden előnyüket. Éppen ezért nem csak az Apple termékeinél alacsonyabb árú termékeket keresők találhatnak egy androidos táblában igazi partnerre, mind munka, mind szórakozás terén, hanem azok is, akiket eddig távol tartott ettől a világtól az elérhető eszközök zártsága, hiszen most kiteljesedhetnek többek között akár egy, a teszt tárgyát is képező Sony Xperia Tabletben.