Elkészültek az első Firefox OS mobilok: GeekPhone Peak és Keon

Farkas Norman, 2013. január 23. 15:49

Februárban jelennek meg az első Firefox OS rendszerű okostelefonok fejlesztői verziói. Két modellről van szó, az egyik a kétmagos Snapdragon S4 processzorral és 4,3 hüvelykes kijelzővel szerelt GeekPhone Peak, a másik pedig a kicsit harmatosabb hardverrel megáldott, belépő szintet képviselő GeekPhone Keon.

A Mozilla gőzerővel készül arra, hogy útjára bocsássa tavaly bemutatott mobil operációs rendszerét, a Firefox OS-t. A gyengébb hardverrel is gördülékeny futásra képes HTML5-alapú platform mind a szolgáltatók, mind pedig a gyártók és a fejlesztők oldaláról talált magának támogatókat, így már szinte semmi akadálya nem maradt annak, hogy megkezdhesse hódítását a piacon.

A Firefox OS piaci premierjének közeledtét jelzi, hogy a Mozilla tegnap bemutatott két köré épülő telefont. Ugyan a GeekPhone Peak és a GeekPhone Keon fejlesztői prototípusoknak minősülnek, februári megjelenésük után már biztosan nem kell  túl sokat várnunk arra, hogy végfelhasználóknak szánt mobilok kövessék őket.

Az alábbi fotón fehér színben tündöklő GeekPhone Peak felszereltsége alapján a középmezőnybe sorolható: 1,2GHz-es, kétmagos Snapdragon S4 processzor, 512MB RAM, 8GB - microSD kártyával bővíthető - belső tárhely, 4,3 hüvelykes, 960 x 540 pixel felbontású (qHD) érintőképernyő, 2 megapixeles előlapi- és LED villanóval felvértezett 8 megapixeles hátlapi kamera és 1800mAh kapacitású akkumulátor került bele.

 

 

A narancssárga köntösbe bújtatott GeekPhone Keon a belépő szintet képviseli. Előlapján egy 3,5 hüvelykes, 480 x 360 képpont megjelenítésére alkalmas érintőképernyő terül el, hátlapján pedig egy 3 megapixeles kamera foglal helyet. A készülék meghajtásáért egy 1GHz-es Qualcomm Snapdragon S1 processzor felel 512MB RAM és 4GB - nem bővíthető - belső tárhely társaságában. A telefon energiaellátását egy 1350mAh kapacitású akkumulátor biztosítja.

 

 

 

[Forrás: Engadget]