Nokia Lumia 900 - Nagy telefon, kis csalódás

Szutor Ferenc, 2013. február 6. 10:23

Nem éppen frissiben, de leteszteltük a Nokia Windows Phone 7.5 rendszerű csúcsmodelljét, mely anno még Siri szerint is a legjobb okostelefon volt a világon.

Előszó

Ez a teszt nem csak időzítés miatt rendhagyó, hanem a tartalma miatt is, hiszen két személy véleményét is magába foglalja. Az egyik oldalról egy Lumia 800 tulajdonos vizsgálja a 900-ast, a másik tesztelő – akinek szövegét dőlt betűvel szedtük – pedig egy olyan Android júzer, aki épp most fontolgatja, hogy a Windows Phone 7 útjára lép, s az sem zavarja túlságosan, hogy az előző generációs WP modellek Windows Phone 8 nélkül maradnak.

Bevezető

Lumia 900-ról írni manapság, amikor a világ kommunikációs csatornái már a Windows Phone 8-tól hangosak, nem tűnik időszerűnek. A 900-as ugyanis még a régi 7.5-ös WP verziót futtatja, és csak most kezdett rá szállingózni a Windows Phone 7.8 frissítés, melynek tartalmáról itt olvashatsz.

Szerintem a Lumia 900 még ne veszítette el aktualitását, hiszen a WP8 modellek megjelenésével biztosan nagyot esik az ára és az erre apelláló júzerek biztosan szívesen olvasnak a telefonról. 

A történetet, amivel a csúcskategóriába sorolt féléves telefonokat értéktelenítették el egyik napról a másikra, szerintem mindenki ismeri már. Így itt csak annyit vetnék fel emlékeztetőül, hogy az első és a második generációs Windows Phone készülékekre nem telepíthető a WP8, annak eltérő kernelje miatt. Ez főleg a Nokia Lumia tulajdonosokat hatotta meg a szó negatív értelmében, hiszen az alig féléves, nagy dirrel-dúrral beharangozott (és legtöbb esetben 2 éves hűségszerződéssel megvásárolt) készülékekről kiderült, hogy azok máris elavultnak számítanak.

No, de ez a múlt. Nézzük a jelent!

Külső

A képernyőméret kérdése mostanában igazán próbára teszi az emberiséget. Könnyű legyen rajta gépelni, de azért egy ujjal is lehessen használni. Férjen el a zsebben, de azért jó sok pixel legyen a kijelzőn. Szóval nem teljesen egyértelmű, hogy mekkora az ideális méret, már csak azért sem, mert más-más funkcióra más-más méret a megfelelő. Ugyanakkor a Lumia 800 és 900 között más funkcionális különbség nincs (de még hardveres is alig). Az mégis szembetűnő volt, hogy a 900-as mennyivel nagyobb. Sokkal! Hogy csak néhány adatot említsek, 142 gramm helyett 160 gramm a súlya, 116.5 x 61.2 x 12.1 milliméter helyett 127.8 x 68.5 x 11.5 milliméter a mérete. A számoknál szemléletesebb, hogy térfogata csaknem 20%-al nagyobb a kistestvérnél.

Persze akinek még nem volt a kezében a Lumia 800, a 900 viszont igen, annak viszonyítási alap híján nem fog feltűnni ez a "brutális" méretkülönbség. A tesztidőszak alatt  nem voltak problémáim a Nokia tavalyi nagyágyújával, sőtazt kell, hogy mondjam, megszerettem. A méreteit valóban szokni kell egy picit, – még egy ugyanekkora kijelzővel szerelt HTC Sensation után is – de a szögletes, letisztult forma és a viszonylag vékony ház gyorsan levett a lábamról.

 

 

A kijelzők mérete is értelemszerűen különbözik; míg a 900-asban 4,3 hüvelyk, addig a 800-asban 3,7 hüvelykes kijelzőn nézhetjük a 800 x 480-as (WVGA) felbontást. Itt jelentkezik az első csalódás. Lehet azt mondani, hogy a 16bit helyett 24bites RGB mátrixos kijelzőt kapunk, ami így kontrasztosabb meg fényesebb is, de nekem egyértelműen az első kínai színes tévénk jutott róla az eszembe, ahol mindenféle külső segítség nélkül is egész jól meg lehetett számolni a kis színes téglalapokat a képernyőn úgy fél méterről.

Az imént említett kínai színes tévét ugyan nem láttam, de azt tudom, hogy a Lumia 900 több napig húzódó kipróbálásakor eszem ágában sem volt a kijelző képpontjait vizslatni, s így nem is tűnt fel, hogy "csak" egy 217ppi pixelsűrűségű panellel állok szemben. Elképzelhető, hogy az élénk színek, a fényesebb és kontrasztosabb megjelenítés, illetve a szinte 180 fokos betekintési szög miatt elkerülte a figyelmemet, hogy nem egy HD kijelzővel megáldott telefont használok. :)

 

 

A nagy kijelzőnek persze nagy akku is kell, így ennek kapacitását is megnövelték 1450-ről 1830mAh-ra. Mondanom sem kell, hogy a használati idő nem változott.

A Lumia 800 és a Lumia 900 üzemideje elméletileg megegyezik, mert a nagyobb kijelző "megeszi" azt a plusz kapacitást, amivel az utóbbi modell akkuja rendelkezik? Akkor a Lumia 800 tesztjéből is biztosan kiderül, hogy mennyi ideig bírja a Lumia 900 egy feltöltéssel, de azért elárulom, hogy az én tapasztalataim szerint igénybevételtől függően egy, illetve másfél napig vígan elment a készülék.