Mit tud az Ubuntu táblagépes verziója? [Videó]

Farkas Norman, 2013. február 22. 12:27

A Canonical kedden leplezte le az Ubuntu táblagépekre szánt verzióját, mely funkcionalitását tekintve sokban hasonlít a rendszer PC-s változatához, ugyanakkor rendkívül könnyű, részben gesztusokkal is megvalósítható vezérléssel bír.

A Canonical nem is olyan rég jelentette be, hogy az okostelefonok vizére szeretne evezni, s máris arról számolhatunk be, hogy lesznek Ubuntu rendszerű táblagépek is. Ez persze egyáltalán nem baj, sőt örömteli hír, hiszen egy új platform mindenképp üdvözölendő a mobil- és tabletpiacon, arról nem is beszélve, hogy milyen újdonságokat rejt magában a mobil eszközök felé tartó natív Lunux rendszer.

A cég kiadott egy videót (alant megtekinthető), melyben részletesen bemutatja a táblagépes Ubuntu funkcióit, kezelőfelületét és hardverigényét is.

A platform megalkotásakor a könnyű használatot tartotta szem előtt a vállalat, ennek eredménye, hogy a legtöbb funkció néhány gesztussal, azaz ujjhúzással elérhető benne. Például jobbról induló húzással előjön egy multitasking képernyő a fő és a háttérben futó programokkal, felülről lefelé végzett mozdulattal az értesítéseket és a rendszerbeállításokat hívhatjuk elő, alulról felfelé történő húzással az egyes alkalmazások almenüit teszi elénk a rendszer, ha pedig  az ujjunkat a képernyő bal szélétől elhúzzuk a jobb széléig, akkor minden alkalmazás elénk tárul, ám ha megállunk félúton, akkor csak a kedvenceink jelennek meg. A rendszer többek között támogatja a több felhasználói fiókot (a jelszó nélkül használható vendég módot is), a hangalapú keresést és az alkalmazások közötti adatszinkronizálást is.

 

 

Az Ubuntu táblagépes verziójához két különböző hardverkövetelményt adott meg a Canonical. A megfelelő perifériák csatlakoztatása után akár teljes értékű számítógépként használható 10-12 hüvelykes tabletek esetében legalább 4-10 pontos multitouch kijelző, Intel x86 vagy négymagos Cortex-A15 processzor, 4GB RAM és 8GB belső tárhely az elvárás. A 7-10 hüvelykes eszközöknél már egy leheletnyivel alacsonyabb a mérce, a cég szerint megteszi egy kétmagos Cortex-A15 processzor is legalább 2GB RAM-mal, 8GB belső tárhellyel és 4 pontos multitouch kijelzővel kiegészülve.

A tabletekre szánt Ubuntu fejlesztői kiadása a mobilos verzóhoz hasonlóan tegnap vált elérhetővé a cég weboldalán. A kisebb táblagépekre szánt Ubuntu Touch a Nexus 7 fedélzetén ismerkedhetnek meg a fejlesztők, a 10-12 colos masinákra tervezett kiadást pedig a Nexus 10-re telepíthetik fel.

 

 

 

 

[Forrás: Unwired View]