ZTE Open és Alcatel One Touch Fire – Firefox OS alapokon

Farkas Norman, 2013. február 26. 16:37

A Mozilla hivatalosan lerántotta a leplet a Firefox OS első két képviselőjéről, azaz a ZTE Open és az Alcatel One Touch Fire okostelefonokról. A fejlődő piacokra szánt belépőszintű modellek 2013 közepétől hazánkban is elérhetők lesznek.

Már csak néhány hónapig kell várnunk a Firefox OS rendszerű okostelefonok megjelenésére. A Mozilla a napokban hivatalosan bemutatta az első két készüléket, melyek az új platform köré épülnek. A várakozásoknak megfelelően egy Alcatel és egy ZTE mobil rajzolódott ki, amikor fellibbent a képzeletbeli fátyol.

Mindkét kütyü az alsó kategóriát képviseli, s ami a piaci megjelenésüket illeti, 2013 közepén válnak elérhetővé. Elsőként Brazíliában, Kolumbiában, Mexikóban, Venezuelában, Spanyolországban, Lengyelországban, Szerbiában, Montenegróban és Magyarországon kezdik meg hódításukat, később egyéb pedig régiókat is célba vesznek. Már most biztosra vehetjük, hogy legalább egyik készülék be fog kerülni a hazai Telenor kínálatába.

ZTE Open

A kínai gyártó Firefox OS alapú üdvöskéje 3,5 hüvelykes 480 x 320 pixel felbontású érintőképernyőt, WiFi (802.11 a/b/g/n) és GPS modult, HSDPA adatátviteli támogatást, illetve 3,2 megapixeles hátlapi kamerát tudhat magáénak. A lekerekített sarkokkal határolt, barátságos házba bújtatott készülék működéséért egy 1GHz-es, egymagos Qualcomm processzor felel, amit 256MB RAM, 512MB ROM és microSD kártyafoglalat egészít ki.

 

Alcatel One Touch Fire

Az Alcatel, pontosabban az őt birtokló TCL gyártósoráról lekerülő One Touch Fire (lent) lényegében csak külsejét tekintve különbözik a ZTE Firefox OS köré épülő modelljétől. A kissé konzervatívabb megjelenésű telefon azoknak lehet jó választás, akiknek nem jön be az Open lazaságot sugárzó dizájnja.

 

A Mozilla közleménye szerint nemsokára bővül a Firefox OS mobilok portfóliója, ugyanis az LG és a Huawei is képviseltetni szeretné magát a platformon.

 

 

 

 

 

[Forrás: Mozilla]