A HTC One hazai bemutatójáról

Farkas Norman, 2013. március 6. 14:33

A tajvani gyártó tegnap mutatta be hazánkban legújabb üdvöskéjét, az unibody alumínium készülékházba csomagolt, abszolút felsőkategóriás One-t. Természetesen jelen voltunk az eseményen, hogy kipróbáljuk az újdonságot és beszámolhassunk tapasztalatainkról.

Tegnap délután volt a HTC One hazai bemutatója, melynek során alkalmunk volt közelebbről megismerkedni a készülékkel. Bő egy órán keresztül tapicskoltuk, nyomogattuk a tajvaniak idei nagyágyúját, s nem szívesen hagytuk ott, amikor véget ért az esemény. Hogy miért? Nos, hogy őszinte legyek, már a telefon külső megjelenése egyfajta vizuális orgazmust okoz a szemlélőnek a prémium anyaghasználat és a letisztult formavilág jóvoltából, s ez az erős pozitív benyomás tovább mélyül, amint kézbe vesszük és használni kezdjük a One-t. Igazából egy cseppet sem csodálkozom azon, hogy ezt a modellt illették "a legjobb okostelefon" díjjal a barcelonai MWC-n.

Az egy alumínium tömbből kifaragott hüvelyben csücsülő készülék gyönyörű, megjelenése egyszerre elegáns és vagány, s már messziről látszik rajta, hogy komoly tudás leledzik benne. A telefon méretét tekintve nem kicsi, de szerencsére nem néz ki túlságosan idétlenül, ha a fülünkhöz emeljük. A mobil vastagsága 9,3 milliméter, így nem tartozik a legkarcsúbbak közé, ám az enyhén ívelt hátlapnak köszönhetően ez nem tűnik fel.

 

 

Az előlapon a 4,7 colos, 1920 x 1080 pixel felbontású kijelző terpeszkedik, ami 468ppi képpontsűrűséget tud felmutatni. Képe nagyon éles, nagyítóval sem találunk rajta pixeleket. Ami a színeket és a betekintési szöget illeti, szintén nem lehet rá panasz. A vezérlőgombokat nem integrálták az SLCD 3 panelbe, de már csak kettőt találunk belőlük: egy vissza és egy home gombot, melyek között a gyártó logója feszít. A megjelenítő alatt és fölött a sztereo hangszórók lézerrel kifúrt nyílásai kaptak helyet. A lyukakból kiáramló muzsika hangereje elérheti a 93 decibelt, s ez nem vicc, nagyon hangosan szól a kütyü, teljesen helytálló a BoomSound fantázianév. A beépített erősítőnek köszönhetően külső hangszórókból és fejesekből/fülesekből is ki tudja hozni a maximumot.

Ha már a fícsörök neveinél tartunk, a One hozott még nekünk UltraPixel kamerát, Zoe-t és BlinkFeed-et is.

A Zoe egy fotós okosság, ami egyrészt rövid (4 másodperces) mozgóképek rögzítését teszi lehetővé, amelyekből kiválaszthatók a legjobban sikerült pillanatok, másrészt félperces, zenei aláfestéssel tarkított, hangulatos összefoglaló videókat kreálhatunk a segítségével. Egyéb lehetőségeket is rejt magában a funkció, melyekkel kedvünkre alakíthatjuk multimédiás tartalmainkat.

 

 

A Zoe a hátlapon található, 4 megapixeles, LED vakuval segített UltraPixel kamerával és az előlapi kamerával lőtt felvételekkel dolgozik. Mindkét egység alkalmas Full HD videók rögzítésére. Hogy mitől UltraPixel kamera a One hátlapi modulja?  A HTC nem a felbontásra gyúrt, hanem a szenzorok pixelméretére, s elérte, hogy a 4 megapixeles kameramodul 1/3-os felülete nagyobb legyen a konkurens eszközökben alkalmazott, akár 13 megapixeles szenzorokénál. Az UltraPixel kamerába így 300 százalékkal több fény jut, ami által jóval szebb fotók készítésére alkalmas, mint riválisai. A tegnapi rapid teszt során készítettünk néhány képet a mobillal, s azt kell, hogy mondjam, a HTC remek munkát végzett. Az elkészült alkotások legalábbis gyönyörűen mutattak a telefon kijelzőjén.

Van még nekünk egy BlinkFeed-ünk, ami legalább akkora újdonság, mint a ráncfelvarrt Sense kezelőfelület, s amelyet első ránézésre sokan a Windows Phone csempés kezdőképernyőjéhez hasonlítanak. Itt valóban csempéket láthatunk, melyek különböző alkalmazásokhoz kapcsolódnak, például megtaláljuk itt a híreket, az egyes közösségi oldalakhoz kapcsolódó eseményeket. Ha frissíteni szeretnénk ezt az ún. alkalmazásfalat, akkor csak lefelé kell húznunk egy kicsit az egészet, ahogy azt például a Facebook androidos alkalmazásában megszoktuk. Természetesen megmaradt a készüléken a hagyományos kezdőképernyő is, ahova a már megszokott widgeteket és indítóikonokat pakolhatjuk ki. A telefon menüje egy kicsit furcsa lett, feltűnően szellősen vannak elrendezve a benne található ikonok.

 

 

A HTC szándékosan hagyta meghúzódni a háttérben a technikai részleteket, amikor bemutatta a One-t. Ezt természetesen nem azért tette, mert a készüléknek bármilyen téren szégyellni valója lenne, hanem azért, mert tapasztalatai szerint ezek a felhasználók többségét nem érdeklik, s a legtöbben olyan kérdéseket fogalmaznak meg egy új telefonnal kapcsolatban, hogy milyen minőségű anyagokból készült, hogy néz ki, szépe-e a kijelzője, kellemes-e használni, értékelhető képeket készít-e, alkalmas-e zenehallgatásra, meghalljuk-e, ha csörög, stb., tehát arra kíváncsiak, hogy mit nyújt nekik, s nem arra, hogy elméletileg mit kellene, hogy nyújtson.

A One meghajtásáért egyébként egy négymagos, 1,7GHz-es Snapdragon 600 processzor felel, amit 2GB RAM egészít ki. Ez a páros villámgyors működést biztosít, s ezt már tapasztalataink alapján mondhatjuk.

Egy érdekesség a készülékkel kapcsolatban, hogy a tetjén található bekapcsoló gomb egy infra portot rejt, mely a Sense TV nevű alkalamzással együttműködve lehetőséget nyújt egyéb készülékeink (pl. tévénk, hifink, stb.) távvezérlésére.

A HTC One összességében egy tuti készülék,  első találkozásunk alapján egy tízes skálán gondolkodás nélkül tízesre pontoznám. A biztonság kedvéért majd sort kerítünk egy tartóstesztre is, hogy közelebbi ismertség után alkothassunk véleményt a készülékről.

A telefon március-április folyamán kerül fel a magyar üzletek polcaira. Első körben csak szürke, később viszont már fekete árnyalatban is a rendelkezésünkre áll. Ami a piros kiadást illeti, régiónkban való megjelenésével kapcsolatban nincs információ. A HTC One a Vodafone, a Telenor és  T-Mobile kínálatában is megtalálható lesz, egy kártyafüggetlen példányért pedig körülbelül bruttó 195 ezer forintot kell majd kicsengetni.