Piacon az első ívelt LG OLED TV

Kütyü Magazin, 2013. május 6. 14:12

Dél-Koreában hamarosan lehetőség nyílik az 55 hüvelykes ívelt LG OLED TV-k előrendelésére, melyek szállítását a jövő hónapban kezdi meg a vállalat. A gyártó anyaországában 1400-nál is több üzletben lehet rendelést leadni a prémium kategóriás 55EA9800-s modellre, amelynek ára 15 millió koreai von, azaz körülbelül 3,1 millió forint.

Az LG lett az első olyan vállalat, amelynek termékkínálatában a síkképernyős és az ívelt OLED TV egyaránt megtalálható. A dél-koreai vállalat így jelentős előnyre tett szert az OLED szegmensben, mely — a DisplaySearch kutatása szerint — 2016-ig várhatóan 7 milliós darabszámra bővül.

„Az ívelt OLED TV készülékünk bevezetése nem csupán azt bizonyítja, hogy az LG első helyen áll a következő generációs kijelzők terén, hanem azt is, hogy ezeket a fejlett tévétechnológiai vívmányokat elérhetővé is tudjuk tenni a vásárlóink számára.” – jelentette ki Havis Kwon, az LG Home Entertainment Company elnök-vezérigazgatója.

Az új EA9800 modellben debütál az iparág legelső ívelt képernyőjű, ergonomikus formaterve, amely „IMAX jellegű” látványélményt képes teremteni az otthonokban. Az optimális ív megalkotására irányuló, több mint öt éven keresztül tartó fejlesztést követően a képernyő minden egyes pontja azonos távolságra helyezkedik el a nézőtől, kiküszöbölve a képernyő széleinél tapasztalható torzulást és a kép részletgazdagságának csökkenését.

Az LG ívelt OLED TV-je mindössze 4,3 milliméter vastag és 17 kilogramm, ugyanakkor lenyűgözően élénk és élethű képi világot teremt a szabadalmaztatott WRGB technológiának köszönhetően. Az egyedülálló, 4-színű pixel megoldásra épülő rendszerben egy fehér alpixel is található, amely a hagyományos piros, kék és zöld pixellel együtt tökéletes színhatást ér el. Ráadásul az LG saját különleges színfinomító (Color Refiner) funkciója még tökéletesebb tónusokat, ezáltal minden eddiginél ragyogóbb és természetesebb képmegjelenítést eredményez.

A korábbi síkképernyős OLED TV-hez hasonlóan az ívelt OLED TV szintén korlátlan kontrasztarányt kínál, így a környezet fényerejétől és a betekintési szögtől függetlenül biztosítja az optimális kontrasztot. Az LG ívelt OLED TV kimagasló képminőségét a TÜV Rheinland, az Intertek és a VDE – három nemzetközi terméktesztelési és tanúsítási szervezet – ismerte el a közelmúltban.

Mindemellett az LG ívelt OLED TV-je vékony, átlátszó hangszórókat kapott a kristálytiszta állványba építve, így csúcsminőségű hangot biztosít anélkül, hogy befolyásolná a tévé szemet gyönyörködtető formatervét. Az LG ívelt OLED TV készüléke elnyerte a „legjobbak legjobbja” kitüntetést az idei red dot formatervezési versenyen.

Az ívelt OLED TV egyelőre Koreában érhető el, a többi piacon való megjelenésének időpontjáról a vállalat a későbbiekben ad tájékoztatást.