A Microsoft kezébe kerül a Nokia

Farkas Norman, 2013. szeptember 3. 13:16

Hivatalos megerősítést nyert az információ, miszerint a Nokiát felvásárolja a Microsoft. A redmondi szoftveróriás összesen 5,44 milliárd eurót fizet a mobilgyártó készülék és szolgáltatás üzletágaiért, illetve szabadalmaiért.

A Microsoft és a Nokia ma jelentette be, hogy utóbbi vállalat hamarosan az előbbi részét fogja képezni, azaz a Microsoft felvásárolja a nagy múltú Nokiát. Az akvizíció 2014 első negyedévében valósulhat meg, amennyiben a szabályozó testületek is rábólintanak.

Hogy mennyit fizet a szoftveróriás a finn mobilgyártóért? Nos, a Nokia készülékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó részlegeiért 3,79 milliárd eurót csenget ki a Microsoft, s további 1,65 milliárdot szán a cég kezében lévő szabadalmak megvásárlására. Így összesen 5,44 milliárd euró üti a Nokia markát az akvizíció során, a Microsoft pedig amellett, hogy készüléket gyárthat és rengeteg licenszhez jut hozzá, olyan szolgáltatásokat is magáénak tudhat, mint például a Nokia HERE. A felvásárlás eredményeképpen körülbelül 32 ezer Nokia dolgozó válik a Microsoft alkalmazottjává.

A Nokia és a Microsoft már 2011 elejétől szoros együttműködésben dolgozik, így nem csoda, hogy a finn gyártó Lumia modelljei a legnépszerűbb Windows Phone rendszerű okostelefonok. A felvásárlást követően talán még ütősebb WP-alapú készülékekre számíthatunk – és egyúttal feladhatjuk a reményt, hogy valaha is gyártanak még androidos Nokia mobilt. Steve Ballmer, a Microsoft leköszönő vezére azt nyilatkozta, hogy szerinte nem csak a részvényesek és az alkalmazottak, hanem a felhasználók számára is pozitív változást hoz az akvizíció.