Microsoft: a kütyük szerepelnek a karácsonyi lista élén

Kütyü Magazin - 2013. december 18.

A Microsoft karácsonyi kutatása szerint idén a legtöbben valamilyen technikai kütyüt szeretnének a fa alá, annak ellenére, hogy ezek kiválasztása jár általában a legtöbb stresszel. A legtöben a notebookokat, táblagépeket, játékkonzolokat, okostelefonokat vagy az átalakítható notebookokat keresik.

A Microsoft kutatásában 7500 európait kérdezett meg. Az összes válaszadó 78, míg a magyarok 70%-a állította azt, hogy valamilyen technikai kütyü szerepel a karácsonyi kívánságlistáján, ugyanakkor az is kiderült, hogy a válaszadók pont ezeknek a kiválasztását tartják a legstresszesebbnek a sokféle szempont és a nagy választék miatt. 
 

A legstresszesebb vásárlói döntést igénylő ajándékok toplistája

Sorrend

Magyarországon

Európában

1.

Technikai kütyük (36%)

Technikai kütyük (39% )

2.

Ruhák (33%)

Ruhák (26%)

3.

Konyhai és háztartási eszközök (10%)

Ékszerek és órák (11%)

4.

Ékszerek és órák (8%)

Konyhai és háztartási eszközök (9%)

5.

Parfümök (8%)

Parfümök (8%)


A felmérés felfedte azt is, miért tartják sokan olyan bonyolultnak a kütyüvásárlást. A magyar válaszadók fele (51%) szerint ez a leginkább időrabló tevékenység, harmaduk (35%) nem ért eléggé ahhoz, hogy különbséget tegyen a funkciók és az elérhető lehetőségek között. 

Szerencsére a segítség kéznél van: a hazai válaszadók fele (51%) elsősorban az internetes teszteket bújja tanácsért és támogatásért, harmaduk (36%) "techőrült" barátaihoz fordul, míg minden negyedik (26%) a bolti eladók szakértelmére épít.

Habár a férfiak és a nők egyaránt vágynak kütyükre, sokkal több férfi (54%) van tisztában azzal, hogy pontosan mit, milyen típust szeretne, mint a nők (31%). Hasonló különbség figyelhető meg azok között is, akik nem tudják még konkretizálni, hogy milyen eszközre vágynak: a férfiak fele (53%) saját maga kutatja ezt ki internetes tesztek alapján, míg az erősebb szociális képességekkel megáldott nők leggyakrabban inkább a szakértő bolti eladókhoz fordulnak (36%).
 

A legvágyottabb technikai kütyük toplistája

Sorrend

Magyarországon

Európában

1.

Laptop (40%)

Táblagép (26%)

2.

Táblagép (19%)

Laptop (22%)

3.

Okostelefon (19%)

Okostelefon (20%)

4.

Asztali PC (11%)

Asztali PC (13%)

5.

Ultrabook (5%)

Ultrabook (8%)

6.

Játékkonzol (4%)

Játékkonzol (6%)

7.

Átalakítható notebook (2%)

Átalakítható notebook (5%)


"A Windows 8.1 megjelenésével számos új, korábban ismeretlen formájú, színű és funkcionalitású eszköz jelent meg a piacon a különleges táblagépektől a stílusos egybegépeken át a merész formavilágú átalakítható notebookokig, színes okostelefonokig. Közülük mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és ízlésének leginkább megfelelőt”
mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország lakossági üzletágának vezetője.   

A kutatás, amely 1301 honfitársunk véleményét tartalmazza, összesen 7500 fő megkérdezésével zajlott az alábbi országokban: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Ukrajna. 

A Microsoft erről szóló infografikája itt érhető el: Microsoft Infographic.pdf

 

 

Vissza