Bemutatkozott a Samsung NX30 okoskamera

Kütyü Magazin - 2014. január 7.

A Samsung a CES 2014 előestéjén mutatta be professzionális képességekkel felvértezett új kompakt rendszerkameráját, az NX30-at, amely gyorsaságával és kiváló minőségű képeivel hívja fel magára a figyelmet. A gyártó egyúttal kibővítette kínálatát a prémium kategóriás "S" sorozatú objektívekkel.

Középpontban a képminőség

A csúcsminőségű képeket a fejlett, 20,3 MP-es APS-C CMOS szenzor garantálja. A nagyméretű képérzékelővel a főtéma könnyedén kiemelhető, a háttér pedig elhomályosítható. A Samsung NX AF System II gondoskodik a villámgyors és precíz fókuszálásról, így a felhasználók semmilyen számukra fontos pillanatról sem maradnak le.

A gyorsan múló pillanat megörökítése is lehetséges a készülékkel 1/8000 másodperces zárideje, és percenként 9 kép elkészítését lehetővé tevő folyamatos felvétel funkciója révén - az ily módon készített kimerevített pillanatfelvételeken olyan részletek is láthatók, amelyeket az emberi szem már nem venne észre.

Az NX30 elektronikus keresője egyedülállóan magas, 2,359 millió képpontos felbontással bír, ráadásul 80 fokban dönthető, így különleges nézőpontokból - például a tömeg feje fölött vagy a lábak között is egyszerűen készíthetők fotók. Emellett a gép 3 hüvelykes képátlójú, Super AMOLED technológiájú, szinte teljesen szabadon forgatható és dönthető kijelzője is megsokszorozza a kreatív fotósok és videósok lehetőségeit.

Smart képességek

A Samsung NX30 NFC és Wi-Fi képességével a fotók számos módon megoszthatók, a ‘Tag & Go’ funkcióval pedig a felhasználók egy érintéssel átadhatják emlékeiket más NFC-képes okostelefonok vagy táblagépek tulajdonosainak.

A Photo Beammel a képek vagy videók okostelefonra vagy táblagépre másolhatók a készülékek összeérintésével. A MobileLink révén a felhasználók egyszerre több képet is küldhetnek egy időben akár négy különböző okos eszközre. Az AutoShare automatikusan elküld minden elkészített fotót a kiválasztott okostelefonra vagy táblagépre, míg a Remote Viewfinder Pro funkció okostelefonokról is vezérelhetővé teszi a kamerát.

A Dropbox, a népszerű internetes tárhelyszolgáltatás előtelepítve megtalálható a készüléken, így ez az első olyan kamera, amely a Dropboxra való közvetlen feltöltési lehetőséget nyújt. Ezen túl a Flickr-re is közvetlenül feltölthetők a képek.

Az NX30 kifinomult DRIMeIV képfeldolgozó processzora révén Full HD 1080/60p felbontású videók  készíthetők. A készülék érzékeny szenzorjának köszönhetően az ISO100-25600-as tartományban készíthetők felvételek, így gyenge fényviszonyok között sem kell félniük a fotósoknak. Az OIS Duo technológia a remegésmentes képet a videók esetén is biztosítja, még akkor is, ha a kamera tulajdonosa mozgásban van. Emellett a Samsung 45mm F1.8 2D/3D objektívvel 3D felvételek is alkothatók. Az OLED Color maximális kontrasztot és valódi színeket nyújt, így a tájképek minden korábbinál szebbek, a portrék pedig élethűbbek lehetnek.

A fejlett videofelvételi képességek az NX30-at ideális társsá teszik azon videósok számára, akik egy kompakt méretű, mégis sokoldalú, nagy teljesítményű eszközt keresnek. A Full HD sztereó videók készítésének lehetősége mellett az NX30 3.5 mm-es mikrofon bemenettel is rendelkezik. Az Audio Level Meter a kijelzőn is megjelenik, így a felvétel közben is kiértékelhető a hangminőség. Ráadásul mindez manuálisan is állítható az optimális hang elérése érdekében. Ha mindez még nem lenne elég, az NX30 HDMI live streamingre is képes Full HD 30p minőségben.

Az NX30 egyszerűen személyre szabható, a tárcsán két, egyéni beállítások rögzítésére lehetőséget adó hely is található. A Samsung i-Function rendszerével az olyan beállítások, mint a záridő vagy a rekesz, egy gombnyomásra elérhetők, az i-Function Plus segítségével pedig a meglevő gombok is újraprogramozhatók.

Az új, 58-as kulcsszámú külső TTL vakuval sötétben is tökéletes képek készíthetők. A nagysebességű vakuszinkronizációs móddal 1/200 másodpercnél gyorsabb záridejű felvételek is vakuzhatók, ráadásul az újdonság vezetéknélküli módon is vezérelhető.

Az új "S" sorozatú objektívekről a következő oldalon olvashatsz.

 

Vissza