Mobilalkalmazás otthoni autószereléshez

Kütyü Magazin - 2014. január 27.

A jövőben egy mobilapp segítségével kideríthetjük , hogy milyen karbantartási és egyéb munkákat végeztek el – vagy sem – az autónkon a szervizben.

Amíg a múltban elég volt felnyitni a motorháztetőt, és a motorhangból sok mindenre lehetett következtetni, addig az elektronikával és szenzorokkal telepakolt járművekben ez a módszer ma már nem igazán érvényesül. A ma autója tele van modern érzékelőkkel, high-tech intelligens elektronikus rendszerrel, ami a keréknyomástól kezdve kézben tart mindent, ami a járművet működteti. A nem is olyan távoli jövőben az autószerelő, vagy a tulajdonos is, egyetlen okoseszköz (tablet, szemüveg, telefon) segítségével ellenőrizheti, lecserélték-e a motorolajat, vagy melyik alkatrész szorul cserére, vagy éppen milyen állapotban van a kocsi – számolt be róla a MNO a BBC Future cikke alapján.

A BMW jövendölése alapján ezeket az autókat már nem szerelők, hanem mérnökök javítják majd, az állapotfelmérés pedig egy okosszemüvegen keresztül „ránézésre” történik. A napszemüvegszerű eszköz a szenzorokon keresztül látja az autó belsejét, a motort és a fődarabokat, valamint azok állapotát, minden fődarabot külön színben mutatva, valamint a hozzá csatolt számítógép utasításai alapján végezheti a szerelési munkálatokat.

Az Audi nemrégiben kiadott mobiltelefon-applikációja közel 200 alkatrészt ismer fel a gépkocsiban, ami egy digitalizált szervizkönyvalapú felismerő rendszer.  Az applikáció segítségével a modern elektronikával felszerelt új generációs kocsikon is könnyen elvégezhetők lesznek a kisebb karbantartási munkák, de vezetés közben is el tudja mondani lépésről lépésre, hogyan kell kicserélni az izzót, vagy utántölteni a hűtőfolyadék-tartályt.

 

 

forrás: MNO

Vissza