Itt a BlackBerry Z3, úton van a Q20

Farkas Norman - 2014. február 26.

A kanadai gyártó a Mobile World Congressen mutatta be legújabb BlackBerry 10 rendszerű készülékét, az alacsonyabb árszegmensbe szánt BlackBerry Z3-at. A teljes érintőkijelzővel szerelt újdonság után egy QWERTY gombsorral megáldott nagyágyú, a BlackBerry Q20 is érkezik a piacra az év második felében.

Ahogy várható volt, a BlackBerry leleplezte Jakarta kódnevű, BlackBerry 10 alapú okostelefonját a Mobile World Congressen. Az alacsonyabb árszegmensbe szánt mobil BlackBerry Z3 néven debütált, s első körben Indonéziában kerül majd forgalomba április folyamán, cirka 200 dolláros árcédulával. Jó hír, hogy később egyéb régiókban is elérhető lesz a készülék másik, LTE modemmel felvértezett változata. Arra vonatkozóan sajnos nincs pontos infó, hogy a „később” mögött milyen dátum húzódik meg, de John Chen, a cég feje viccesen megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy „valamikor még a halálom előtt”. Chen egyébként felsővezetőt meghazudtoló mértékben kivette a részét a munkából új telefon bemutatóján, személyesen ő beszélt a nagyközönségnek a BlackBerry Z3 képességeiről a barcelonai eseményen.

 

 

A Z3 meghajtásáról egy 1,2GHz-es kétmagos Snapdragon 400 processzor gondoskodik, amit 1,5GB RAM és 8GB tárhely egészít ki. Az FM rádióval, Wi-Fi, GPS és Bluetooth modullal ellátott készülék képalkotási képességeiért egy 5 megapixeles, LED vakuval segített hátlapi és egy 1,1 megapixeles előlapi kamera felel. A telefon komolyságot sugárzó előlapját egy 5 hüvelykes, 960 x 540 pixel felbontású (qHD) érintőkijelző uralja. Látható, hogy a Z3 összességében egy kicsit nagyobb, viszont egy leheletnyit gyengébb a Z10-nél. Egyesekben rögtön felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme volt a RAM csökkentésének, hiszen az hatással lehet a telefon későbbi szoftverfrissítéseire, illetve azok elérhetőségére.

 

 

Ami a készülék külső megjelenését illeti, a korábban kiszivárgott látványterv hitelesnek bizonyult: a Z3 szögletes házban, elegáns dizájnnal érkezett.

Chen elárulta a bemutatón, hogy azt áprilisban piacra kerülő modellt egy új, QWERTY gombsorral szerelt készülék, a BlackBerry Q20 követi majd, melynek premierje az év második felére tehető. A jövevény érdekessége, hogy megtalálhatók lesznek rajta a korábbi BlackBerrykben alkalmazott híváskezelő gombok, illetve a könnyű navigálást segítő trackpad. Ezt az újítást állítólag a Q10 és Q5 tulajdonosok visszajelzései ihlették – azaz a kanadai gyártó hallgat a felhasználóira. Chen azt is elárulta a felsőkategóriás eszközről, hogy 3,5 hüvelykes érintőkijelzője lesz, s ezzel a legnagyobb megjelenítővel szerelt QWERTY-s BlackBerrynek számít majd. Említés szintjén az is elhangzott a sajtóeseményen, hogy az év további részében több BlackBerry 10 alapú csúcsmodellre lehet számítani, ami nagyon izgalmasan hangzik, hiszen több termék bevezetése növelheti az esélyt a piaci sikerek elérésére.

 

 

 

[Forrás: BlackBerry blog]

Vissza