Smartisan T1 – több rejlik benne, mint hinnéd

Farkas Norman - 2014. május 26.

Piacra került a kínai Smartisan első okostelefonja, mely nem csak egy újabb mobil a tömegben – ahogy azt első ránézésre hihetjük. A T1 egy új platform elsőszámú képviselője, ugyanis a gyártó saját fejlesztésű, de a MIUI-hoz hasonlóan Android alapú operációs rendszerét futtatja.

A kínai Smartisan neve a nyugati országokban talán nem cseng túl ismerősen, de hamarosan ez változhat, mivel egy igen nagy terveket szövögető gyártóról van szó. A Smartisan saját fejlesztésű, Android alapokra épülő operációs rendszerével, a Smartisan OS-szel próbál sikereket elérni, követve a Xiaomi MIUI rendszerrel átszőtt sikersztoriját.

A Smartisan OS a MIUI-hoz hoz hasonló mélységben változtatja át az Android rendszert, azaz teljesen egyedi kezelőfelülettel ruházza fel. A cég fejlesztői egy leegyszerűsített UI-t álmodtak meg, amely ikonok helyett alkalmazáscsempéket vonultat fel, az alábbi képen látható módon. Jól néz ki, ugye?

 

 

A Smartisan OS 1.0-s verziója a cég első okostelefonja, a T1 fedélzetén került piacra Kínában. A vadiúj felhasználói élménnyel, s dizájn tekintetében egy kis iPhone birtoklási érzettel kecsegető készülék a felsőkategóriát célozza meg. Működéséről egy négymagos Snapdragon 801 processzor gondoskodik, amit 16 vagy 32GB tárhely, 13 megapixeles, Sony szenzorral szerelt hátlapi kamera, valamint egy 4,95 hüvelykes, JDI gyártmányú Full HD (1920 x 1080 pixel) érintőkijelző egészít ki.

A készülék 16GB-os verziója cirka 481, a 32GB-os pedig 505 dollárt kóstál, ám ezek a modellek csak 3G-képesek. Azoknak, akik szeretnék kiélvezni a 4G LTE örömeit, a kicsit drágább változatok (16GB: 562 dollár, 32GB: 585 dollár) mellett érdemes dönteniük, de a több pénz mellett némi türelemre is szükségük lesz, mivel ezek a kiadások csak az év későbbi részében kerülnek piacra.

 

 

Sajnos egyelőre semmi hír a Smartisan T1 Kínán kívüli megjelenéséről, de némi derűre adhat okot, hogy a jelek szerint nem csak a Smartisan mobilok, hanem egyéb készülékek számára is elérhető lehet Smartisan OS, ahogy a MIUI is. Mindezt abból sejthetjük, hogy a Smartisan már áprilisban kiadta bizonyos Samsung mobilok tulajdonosainak a rendszerét, hogy teszteljék azt.



[Forrás: IntoMobile]

Vissza