Intel hybrid Xeon CPU-k integrált FPGA áramkör tömbbel – 20-szor nagyobb teljesítmény

Széll Zoltán - 2014. július 2.

Néhány nappal ezelőtt a „Gigaom Structure’14” konferencián az Intel (Tom Krazit) bejelentette, hogy olyan Xeon processzorokat vezetnek be, melyek újra programozható FPGA kaputömböt tartalmaznak egy lapkán és a mai Xeon processzorokhoz hasonló LGA 2011 tokban kerülnek forgalomba. 

Az Intel által újonnan bevezetett CPU-FPGA kombinációt tartalmazó Xeon lapkák a felhasználók igényeihez, illetve az aktuális programokhoz szabhatók. Az FPGA kaputömbön speciális programok futtathatók nagy sebességgel. Mivel az FPGA-t kimondottan az adott feladathoz programozzák, ezt több mint 20-szor gyorsabban hajtja végre, mint egy általános célú processzor. A feladat befejezés után az FPGA új speciális feladathoz könnyen a helyszínen (adatközpont), akár kézzel is átprogramozható. Az Intel az első ilyen Xeon lapkákat már elküldte legnagyobb partnereinek és az Oracle már be is jelentett az új processzoron alapuló szervereket. 

Krazit elmondta, hogy jelenleg az adatközpont architektúrák mozognak a szoftver definiált infrastruktúrákhoz (SDI), méretezhető elosztott alkalmazásokhoz, valamint a statikus konfigurálástól a dinamikushoz, a kézi működtetéstől a teljesen automatikushoz és a fix funkcióktól a nyílt szabványokhoz. 

Az Intel már megkezdte a nagy munkát, amely az adatközpontok architektúrájának újra tervezését tűzte ki célul. Első lépésként már szállítják a legújabb és legjobb technológiákat – szerver, hálózat és tároló - minden adatközpont terheléshez. A vállalat már megkezdte az iparvezető általános célú Xeon processzorok szállítását terheléshez optimalizált egyéb termékekkel együtt.  

Ilyenek például az Atom SoC processzorok, melyeket elsősorban könnyebb fajsúlyú, kisebb terhelést jelentő Webes feladatokhoz fejlesztettek, a Xeon Phi lapkák, melyeket a nagy párhuzamosságot igénylő alkalmazásokhoz és az új Xeon D SoC sorozat, melyet a nagyon sok magot használó „Hyperscale” rendszerekhez terveztek. A terheléshez optimalizált megoldásokhoz az Intel 2013-ban már 15, a felhasználók igényei szerint tervezett terméket szállított, míg ebben az évben kétszer több ilyen termék szállítását tervezik. 

A felhasználók növekvő igényeinek kielégítésére a lapkagyártó-óriás az iparvezető Xeon processzort az FPGA kaputömbbel együtt egyetlen tokba integrálja, melyek kivezetései (tok és csatlakozóaljzat) kompatibilisek a szabványos Xeon E5 processzorokéval.  

Mi az FPGA előnye?

Az FPGA a felhasználóknak egy programozható, nagy teljesítményű koherens gyorsító képességet biztosít a kritikus algoritmusok felturbózott, nagyon gyors végrehajtásához. Az egyszerű és gyors újraprogramozási lehetőség, megengedi az algoritmusok cseréjét egy új munkához és a számítási igények maximális kielégítéséhez. Az alap ipari benchmarkok mérései szerint az FPGA alapú gyorsítók, több mint 10-szer nagyobb teljesítmény szállítására képesek. Ha az FPGA áramköröket a Xeon processzorral közös lapkarára integrálják a becslések szerint a felhasználók még további 2X-es, (összesen több mint 20X-os) teljesítménynövekedéshez jutnak. Az utóbbi az alacsony késleltetésnek és a koherens határfelületnek köszönhető.

Az új Xeon + FPGA megoldás még további „igényhez szabás” opciót is kínál. A felhasználók több eszközt tartalmazó programcsomagot kapnak, melyeket a kritikus adatközpont teljesítmény növeléséhez használhatnak. Ezzel az adatközpontok teljesítménye a munkaterhelés függvényében finoman hangolható, ami lehetővé teszi az ipar transzformálását a felhőszolgáltatásokhoz.

Az innovációk kiterjesztik a lehetőségeket a szilíciumon túl is. Együttműködve az ipari partnerekkel gyorsítható a mozgás az SDI-hez. A most bejelentett új megoldásokkal az Intel célja a vállalati jellemzők integrálásának gyorsítása, a könnyű használat biztosítása és optimalizált megoldások szállítása a gyorsabb adatelemzésekhez.

 

 

Forrás: intel.com; Kép: techtimes.com, gigaom.com

Kulcsszavak: Intel, processzor, Xeon
Vissza