A technológiai vívmányok 4-ből 3 embert közelebb hoztak családjukhoz

Kütyü Magazin - 2014. július 17.

Az emberek technológiához való hozzáállása és használata folyamatosan változik, ezt szem előtt tartva készítette el a Samsung Magyarországon is a Techonomic Index elnevezésű reprezentatív felmérését. A kutatás fényt derített arra, hogy a különböző elektronikai eszközök használatával mennyi időt töltünk, és hogy ez mennyiben befolyásolja a társas kapcsolatainkat.

„A technológia ma már szerves részét képezi mindennapi életünknek, igényeink folyamatos változásával pedig készülékeink is lépést tartanak. Az Európai Életmód Kutató Laboratóriumban az új termékek fejlesztésénél odafigyelünk az emberek jövőbeni szükségleteire és értékrendjükre is” - mondta el Büttl Krisztián, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vállalati marketing és marketing-kommunikációs vezetője. Majd hozzátette, hogy „az emberek számára nincs fontosabb a társas kapcsolatoknál, a technológia pedig segít áthidalni a modern élet által támasztott fizikai akadályokat is. A Samsung célja, hogy olyan innovatív megoldásokkal álljon elő, amelyek lehetőséget teremtenek az emberek számára, hogy több időt tölthessenek egymással, még akkor is, ha éppen távol vannak egymástól."

A Samsung jó meglátásait  igazolják a Techonomic Index eredményei. Az emberek készülékhasználatára és annak társas kapcsolatokra gyakorolt hatására irányuló felmérést az Ipsos MORI független piackutatói végezték 2014. április 14-28. között Európa-szerte országonként 1000 válaszadó bevonásával. A kutatásban 18-65 éves korosztály vett részt..

Közel vagy távol - a családi kötelékek ugyanolyan erősek maradhatnak

„A hazai trendek követik a nyugat-európai országokban tapasztaltakat. Az eredmények alapján pedig egyértelműen kijelenthetjük, hogy a család és a családi kapcsolatok még mindig első helyen szerepelnek a magyar emberek életében” - mondta el Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének szociológusa. A megkérdezett felnőttek több mint fele legalább napi szinten tartja a kapcsolatot a szüleivel, a testvérek esetén ez már két-három naponta tapasztalható, míg a nagyszülőkkel már csak hetente beszélnek.

A családi kapcsolatok továbbra is szorosnak nevezhetőek, még annak ellenére is, hogy a válaszadók közel kétharmada (64%) nem él ugyanabban a városban, községben, mint a többi családtag. A családi kapcsolatok tekintetében eltérés figyelhető meg a különböző európai nemzetiségek között: az olaszok és a spanyolok sokkal jobban kötődnek szüleikhez, egyharmaduk (38% és 36%) ugyanis naponta többször is beszél velük. Ugyanez itthon csak a magyarok 31%-ára jellemző.

 

 

A szülők és a társak alakítják a digitális kapcsolattartás formáit

Hammer Ferenc szociológus, aki a mindennapi élet formáit, gyakorlatait kutatja elmondta, hogy nem meglepőek a kutatási eredmények: „Magyarországon a telefonálás a családi élet egyik legfontosabb kommunikációs csatornája, hiszen a partnerek, házastársak között ez a legegyszerűbb kommunikációs forma. Ugyanakkor az egyes kapcsolati formák gyakran más-más kommunikációs formákhoz köthetőek. Míg a telefonálás a partnerek, házastársak között történik a leggyakrabban (Európában ezzel ellentétben a szülőkkel telefonálnak a legtöbbet), SMS-sel már inkább csak a barátokkal kommunikálunk. Sőt elmondható, hogy a barátokkal való kommunikáció a telefon mellett immár jellemző módon e-mailen és a különböző közösségi csatornákon keresztül történik.”

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a kapcsolatok fenntartásában a közösségi média, vagyis a minél több ember elérése, is egyre inkább felértékelődik. A válaszadók negyede közösségi csatornákon keresztül kommunikál partnerével, házastársával. „Ugyanakkor a közösségi média kapcsolatintegrációs szerepének megítélése gyökeresen más Magyarországon, mint Európában. Elmondható, hogy míg Magyarországon a megkérdezettek túlnyomó része (78%) véli úgy, hogy a közösségi média (azaz Magyarországon a Facebook) révén jobban megérteti magát családtagjaival, ez a részarány Európa-szerte mindössze 28%” - tette hozzá Hammer Ferenc szociológus.

Érdekesség, hogy a technológiát nemcsak kapcsolatteremtés, de sajnos a kapcsolat lezárásában is igénybe veszik az emberek, 14-ből egy (7%) ugyanis SMS-ben szakít partnerével.

 

 

Még több megható családi pillanatban osztozhatunk a technológia révén

Miközben a technológiai újdonságokat sokszor a közvetlen kommunikáció megrontójának bélyegzik, addig a Samsung Techonomic Index felmérése éppen az ellenkezőjére világított rá. Annak ellenére, hogy egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található, a TV képes összehozni a családot, a válaszadók közel fele ugyanis mindennap közösen tévézik. Ráadásul minden ötödik ember videojátékozik is a gyermekével.

„A kapcsolattartás fontos esete, amikor nem csupán praktikus ügyintézés, hanem a személyes jelenlét helyettesítése történik infokommunikáció révén. Erre jó példa, hogy hazánkban a megkérdezettek több mint fele szokott lefekvéskor a személyes jelenlétet pótló telefonhívással jó éjszakát kívánni szeretteinek (ez az EU-ban 44%), és nálunk a videohívás és Skype is ugyanúgy ezt a célt szolgálja a családi életben” - emlékeztetett Hammer Ferenc szociológus.

A Samsung Techonomic Index legfontosabb eredményei

Elektronikai eszközök a háztartásban:

- Egy átlagos magyar háztartásban 15 elektronikai eszköz található.

- A válaszadók kicsit több, mint egyharmada (36%) két tévével rendelkezik, minden ötödik embernek pedig három tévé található otthonában.

Vásárlási szokások:

- A válaszadók között a mobiltelefon és a táblagép a legnépszerűbb, 10-ből 2 ember a következő három hónapban tervezi is egy új készülék beszerzését.

- A táblagépet vásárlók 15%-a, a digitális fényképezőgépet vásárlók 12%-a pedig azért vásárolt új készüléket, mert kisebb, könnyebb kütyüre vágyott.

- A legtöbben (32%) azért szeretnének táblagépet venni, mert látták azt egy ismerősüknél, míg a digitális kameránál az új funkciók vagy egy nagyobb személyes esemény közeledte adja az apropót.

Készülék használat:

- A válaszadók 23%-a több mint egy órát tölt tévézéssel, film nézéssel naponta (22%-a eközben kevesebb mint 15 percet). A mobiltelefont és táblagépet használók ennél jóval több időt (1 órát, vagy annál is többet) töltenek különböző játékokkal, szórakoztató alkalmazásokkal. 

Vissza