Egész Észak-Amerikát bejárta az autóstoppos robot

MTI Sajtóadatbank - 2014. augusztus 26.

Átkelt az amerikai kontinensen HitchBot, a kanadai autóstoppos robot: négy hét alatt mintegy 6000 kilométert tett meg, mire elérte a csendes-óceáni partokat, Victoria városát.

HichtBotot a keleti parton, Halifaxben, Új-Skócia tartomány fővárosában indították útjára. A vicces, beszélő stoppos nehézségek nélkül szelte át az országot, mivel az autósok kíváncsiak voltak, ezért egy-két, de néha akár ezer kilométerre is felvették.

A stoppos robot utazásának ötlete a torontói Ryerson Egyetem kutatóitól származik. Frauke Zeller, HitchBot egyik kifejlesztője elmondta: „Azt szerettük volna megtudni, bizalmat kelthet-e egy robot az emberekben. Ha autóstopposként elveszik, talán a mindennapi életben is megbíznak benne”.

A Vimeo fenti videóján is látható HitchBot arca helyén vörös kijelző, sárga hordótestét fekete csillagok díszítik, keze-lába uszodai habszivacs. Hosszú útja közben részt vett egy esküvőn és egy indián ceremónián is. Kalandjait rajongók tízezrei követték és kommentálták, érkezését csütörtök este ünnepelték Victoria egy művészeti központjában.
 

hitchBOT from hitchBOT on Vimeo.

 

Kulcsszavak: robot, tudomány
Vissza