Indiában is szerencsét próbál a Jolla

Farkas Norman - 2014. szeptember 24.

A Jolla 2013 végén dobta piacra első és egyetlen okostelefonját, amely 2014. szeptember 23-tól a mobilos szempontból a világ második legnagyobb piacának számító Indiában is elérhető. A Saifish OS-t futtató középkategóriás mobilt viszonylag jó áron kínálja a helyi Snapdeal.

Majdnem egy évvel európai premierje után a Jolla Indiában is piacra dobta első okostelefonját. A Nokia volt fejlesztői által életre hívott gyártó készülékéhez a helyi Snapdeal online áruházban lehet tegnap óta hozzájutni 16.499 rupiáért, azaz cirka 65 ezer forintért. Ez az ár igazán barátságosnak tekinthető az európai 450 dolláros (kb. 105 ezer forint) összeghez képest.

A Jolla mobil legnagyobb érdekessége az egyedi Sailfish OS rendszerében keresendő, amely a MeeGo-ban látott megoldásokkal (pl. gesztusvezérlés) és az Android alkalmazások támogatásával próbál hódítani. A kellemes felhasználói élményt nyújtó rendszer gördülékeny futásáról egy 1,4GHz-es négymagos Qualcomm Snapdragon 400 processzor gondoskodik, amit 1GB RAM, 16GB bővíthető tárhely és 2100mAh kapacitású akkumulátor vesz körül. A készülék előlapján egy 4,5 hüvelykes, 960 x 540 pixel (qHD) felbontású kijelző feszít, fölötte egy 2 megapixeles kamera csücsül. A masina hátoldalára egy 8 megapixeles, LED vakuval segített fényleső került.

 

 

Felmerül a kérdés, hogy vajon labdába tud-e rúgni Indiában a Jolla „újdonsága” a Google nemrég elstartolt Android One modelljei és a BlackBerry Z3 mellett, hiszen az egyedi rendszer és a pofás dizájn nem feltétlenül elegendő a felhasználók elcsábításához. A Jolla mindenesetre ügyesen árazta be a telefont, ami sokat segíthet a szélesebb vásárlói réteg elérésében.

Érdekesség, hogy a Jolla vezére a múlt hónapban azt nyilatkozta, úgy tudja, hogy a Sailfish OS a harmadik helyen áll a világ mobil operációs rendszereinek rangsorában, miközben szinte köztudott, hogy piaci részesedés tekintetében a Microsoft Windows Phone-ja birtokolja a bronzérmet.

 

 

[Forrás: PhoneArena]

Vissza