Bemutatkozott a HTC Desire Eye

Farkas Norman - 2014. október 9.

A HTC New York-i sajtóeseményén lehullott a lepel a világ egyik legjobb szelfimobiljáról, amely elöl és hátul is 13 megapixeles, LED villanóval felszerelt kamerát „visel”. A Desire Eye nevű újdonság nemcsak ütős fénylesőivel vonzhatja magához a fotózás és önfotózás szerelmeseit, hiszen vele együtt debütált a tajvaniak számos lehetőséget kínáló kameraszoftvere, az Eye Experience is.

A várakozásoknak megfelelően október 8-án, New Yorkban tartotta meg a HTC „Double Explosure” című rendezvényét. Ahogy azt sejteni lehetett, az esemény középpontjában a mobilos fotózás állt, pontosabban a tajvani gyártó legújabb és legerősebb szelfimobilja, a Desire Eye. A két nagy felbontású, LED villanóval megspékelt kamerát felvonultató okostelefon a felsőkategóriában indul versenybe a felhasználók kegyeiért. Lássuk, mit tud a kicsike!

Külső

A Desire Eye háza műanyagból készült, de az unibody kialakításnak köszönhetően azt az érzést kelti használójában, hogy nagyon egyben van. Egyben is kell lennie, hiszen a HTC IPX7 tanúsítványnak megfelelő védelemmel látta el a készüléket a vízzel és a porral szemben. Utóbbit abszolút kiszorítja a burkolat, a víznek pedig 1 méteres mélységben fél órán keresztül képes ellenállni.

A formáját és a kamerák elhelyezését tekintve kissé az iPhone-okat idéző Desire Eye nem éppen apró, de viszonylag könnyű: 151,7 x 73,8 x 8,5 milliméteres méreteihez 154 grammos tömeg társul.

A telefon világoskék/sötétkék és fehér/piros színekben lesz elérhető, mindkét változat fiatalos kisugárzású.

 

 

Képalkotás

Ahogy fent már utaltunk rá, a Desire Eye egy vérbeli szelfimobil, vagyis kifejezetten önfotózásra termett készülék. Ennek jegyében a HTC egy 13 megapixeles, f/2.2 fényerejű, 20 milliméteres nagylátószögű lencsével megáldott kamerát pakolt a mobil előlapjára, és hogy kedvezőtlen fényviszonyok mellett is jól sikerüljenek a műveink, egy dupla LED villanó is helyet kapott a fényleső mellett.

Természetesen a készülék hátoldalára is építettek egy kamerát a mérnökök. Egy szintén 13 megapixeles, dupla LED vakuval segített egységről beszélhetünk, amely f/2 apertúrájú, 28 milliméteres nagylátószögű lencsével dolgozik.

A készülék előlapi és hátlapi kamerájával is lehetőség van Full HD videók rögzítésére. Felvétel során három mikrofon gondoskodik a hatékony zajszűrésről, melyeknek a hívások lebonyolításakor is jó hasznát vesszük.

Eye Experience kameraszoftver és Zoe

A HTC Eye Experience kameraszoftver számos új lehetőséggel halmozza el a mobilos fotózás és videózás rajongóit. Arckövetés funkciója gondoskodik arról, hogy az arc videohívás során folyamatosan fókuszban maradjon. Ez akkor is működik, ha egy helyiségben négy ember vesz részt a videobeszélgetésben. Az új szoftverrel annak sincs akadálya, hogy kijelzőnk képét megosszuk a beszélgetés többi résztvevőjével.

A kettős fényképezéssel egyidejűleg készíthetünk fotót és videót, amiket filmtekercs formájában egyszerre is megnézhetünk mind az elő- mind pedig a hátlapi kamera esetében. A Crop-Me-In segítségével kivágható és beilleszthető a fotó vagy video készítője is a képbe. Újdonság, hogy már hangvezérléssel is készíthetünk önarcképet vagy akár videót az előlapi kamerával. Mindezeket kiegészítik a HTC Desire 820 népszerű funkciói, mint például az arcmontázs vagy az instant retus.

A HTC Eye Experience az alábbi készülékekre lesz elérhető: HTC One (M7), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One max, HTC Desire 816, HTC Desire 820, HTC One E8 és HTC Butterfly 2.

 

 

A Zoe alkalmazás révén néhány egyszerű mozdulattal lehet a fotókat és videókat összeszerkeszteni egy kisfilmbe, amit különböző témával és aláfestő zenével tehetünk teljessé. A kisfilm megosztható más Zoe felhasználókkal, akik tovább szerkeszthetik a filmeket. A Zoe 1.0 három különböző hosszúságú film készítését is lehetővé teszi, ezek állhatnak akár néhány fotóból vagy különböző hosszúságú videókból is.

A Zoe kisfilmek automatikusan elkészülnek és megosztásra készek, nincs feltétlen szükség további szerkesztésre sem számítógéppel való szinkronizálásra, mivel ezek egy érintéssel feltölthetőek. Az alkalmazás Android és iOS mobil operációs rendszerekre lesz elérhető az év végétől, díjmentesen.

Hardver

A Desire sorozat eddigi legerősebb tagjának tekinthetjük az Eye-t, s nem csak kiemelkedő képalkotási képességei miatt: a készülékben felsőkategóriás hardver dolgozik, hasonlóan színvonalas kijelzővel és hangszórókkal kiegészítve.

 

 

A készülék lelke egy négymagos, 2,2GHz-es Snapdragon 801 processzor (ilyen van pl. a BlackBerry Passportban is), amit 2GB RAM és 16GB microSD kártyával tetszőlegesen bővíthető tárhely egészít ki. Az előlapot egy 5,2 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel (Full HD) felbontású érintőkijelző uralja, ami alatt és fölött is találunk egy-egy rést. Ezek a kis nyílások a BoomSound sztereó hangszórókat rejtik, melyek kiemelkedő hangzást biztosítanak, legyen szó akár a telefonhívások kihangosításáról, vagy mobilos videózásról.

Ár és elérhetőség

A HTC eddig nem árulta el a Desire Eye várható árát, de már kitudódott, hogy Franciaországban 529 eurót (az aktuális árfolyam alapján cirka 161 ezer forint) kell majd érte kicsengetni. Ezért az összegért egyébként már beszerezhető a fémházas One M8 zászlóshajó is.

Ami a megjelenés idejét illeti, a Desire Eye egyes országokban már október végén az üzletek polcaira kerülhet. A gyártó magyarországi képviseletétől kapott infók szerint hazánkban csak november folyamán számíthatunk az ütős szelfimobil érkezésére.

 

 

Vissza