A legvékonyabb táblagép – megérkezett az iPad Air 2

Czipperer Dia - 2014. október 17.

Az Apple tegnapi sajtóeseményén lerántotta a leplet iPad Air 2 táblagépéről. A mindössze ceruza vastagságú eszköz Touch ID-val felszerelve, ám NFC nélkül érkezik.

Tegnap, október 16-án hivatalosan is bemutatták az iPad Air utódját, az Air 2 táblagépet. A masina külsőre követi elődje formanyelvét, a különbségek inkább a felszín alatt bújnak meg. Továbbfejlesztették többek között a processzort, jobb kamerát kapott, gyorsabb Wifit, LTE-t, valamint Touch ID szenzorral is felszerelték.

A legvékonyabb iPad

Az iPad Air 2 mindössze 437 grammot nyom és 6,1 milliméter vastag, ezzel az Apple eddigi legkecsesebb tabletjét alkotta meg. Elődjénél 18%-kal vékonyabb, ami pedig 20%-kal volt kecsesebb a korábbi modelleknél. A vállalat állítása szerint ez jelenleg a világ legvékonyabb táblagépe, sőt, még az iPhone 6-nál is sokkal karcsúbb, amely 6,9 milliméter vastag.
 


Felszereltség

A készülék lelke egy második generációs, 64 bit architektúrájú A8X processzor, melyet kifejezetten a készülékhez fejlesztettek. Korábban már lehetett hallani róla, hogy az új iPad továbbfejlesztett A8-as processzort kap – ez a típus dolgozik jelenleg az iPhone 6 és 6 Plus modellekben. Az AX8 40%-kal gyorsabb működést kínál a 2,5-szer jobb grafikai teljesítmény mellett. Emellett persze ott lapul az az iPhone-okban is helyett kapott M8-as társprocesszor is, amely pedig képes arra, hogy mérje a különféle mozgásokat és magasságokat, kalibrálja a szenzorokat.

A masina kijelzője is fejlődést mutat, ugyanis már egyálalán nincs levegő az érintőpanel és a kijelző között, az üveg pedig 56%-kal kevésbé tükröződik.
 


A készülék hátoldalán egy iSight kamera csücsül, amely szintén jobb felbontású elődjénél, 8 megapixeles képeket lő. Akár 43 megapixeles képeket is készít panoráma módban. Time-lapse és slo-motion funkciót is kapott az eszköz, valamint Full HD videók rögzítésére is alkalmas. A lassított felvételek 120 képkocka/másodperc sebességgel készíthetők. Az új iPhone-okhoz képest ez némi lemaradást jelent, ahol ez az érték 240 fps.

A Burst Mode-dal is gazdagodtak a funkciók. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonnali, villámgyors képeket lőjenek, amikor nyomva tartják a kameragombot.

Az előlapi kamera megújult arcfelismerő funkció mellett f/2.2-es apertúrájának köszönhetően több fényt képes beereszteni, méghozzá 80%-kal. Ezen kívül selfie-k készítésére is alkalmas, valamint HDR videókat is rögzíthetünk vele.
 


Az új modellt Touch ID szenzorral is ellátták, amely talán a legjobban várt funkció volt mindközül. Egyelőre azonban csak arra lehet használni, hogy az Apple Store-ban vásároljunk vele tartalmakat, valamint az eszköz biztonságos lezárásánál és az alkalmazásokba, szolgáltatásokba való belépésnél hasznos.

A Wifi is sokat fejlődött. Az Apple szerint 2,8-szoros sebességnövekedést kínál és 802.11ac támogatást.

Apple Pay

Az iPad Air iOS 8.1-gyel a fedélzetén érkezik, és Apple Pay támogatással is rendelkezik, ám érdekes módon NFC chip nem található benne. Ehelyett a fizetésnél offline az alkalmazáson belüli vásárlási módot kell választani, csak online vásárlás esetén használható a megoldás.

Az Apple Pay hivatalosan még csak az Egyesült Államokban érhető el hétfőtől.

Apple SIM

Az Apple saját Apple SIM-et is rakott az eszközbe, amellyel nem csak utazás közben netezhetnek a felhasználók, hanem könnyen szolgáltatót is válthatnak. Most már nincs szükség arra sem, hogy egy adott szolgáltatóhoz kötötten vásárolják meg az eszközt, ezt később is kiválaszthatják. Az Apple SIM az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lesz elérhető az AT&T-nél, a Sprintnél és a T-Mobile-nál (USA), valamint az angol EE mobilszolgáltatónál. A Verizon nem támogatja az Apple SIM-et, így, aki azt választaná majd, elérhetők leszenek kimondottan Verizon kompatibilis iPadek, ám külön kártya szükséges majd hozzájuk.

 


Elérhetőség

Az iPad Air három színben vásárolható meg: szürke, ezüst és most először arany árnyalatban is kapható lesz. 499 dolláros (399 euró) kezdőáron érkezik, az előrendelés pedig ma, vagyis október 17-én kezdődik. A szállítást a leadott rendelések után, október 24-én kezdik meg. Ha valaki nem a 16 gigabájtos modellt szeretné megvásárolni, 64 és 128 gigás kiszerelést is vehet: előbbi ára 599, utóbbié pedig 699 dollár.

A Wifi+ LTE képes modellek ára már többet kóstál. Ugyanazzal a tárhely kapacitással rendelkező készülékek 629, 729, valamint 829 dollárba kerülnek.

Az eseményen az iPad mini 2 utódját is bemutatták, ám nem sok szó jutott az eszköznek, hiszen minimális fejlődést mutat elődjéhez képest. Erről a modellről bővebben itt olvashattok.

 

 

Forrás: Übergizmo, CNET, Mashable; Képek: theverge, ubergizmo, mashable

Vissza