A vérünket vizsgálja a Project Ara új modulja

Farkas Norman - 2014. november 10.

A Project Ara keretében megjelenő okostelefonok a legmerészebb felhasználói igényeket is kielégíthetik. Ezt jelzi többek között a nemrég leleplezett, pulzoximétert tartalmazó modul is, amelynek beépítésével egy csapásra orvosi segédeszközként használhatjuk a cserélhető elemekből felépülő készülékeket.

A Google Project Ara néven futó munkája egyre izgalmasabb. Eleve érdekes az alapötlet, miszerint az okostelefont cserélhető elemekből építik fel, melyeket a felhasználói igényeknek megfelelően szabadon lehet variálni, és ily módon erősebb processzort, nagyobb kapacitású aksit, jobb kamerát stb. lehet bele pakolni. A történet azonban itt nem áll meg, hiszen a projekt a legújabb trendeket követve újabb modulokkal egészül ki, melyek még inkább kiszélesítik a felhasználók lehetőségeit.

Paul Eremenko, a Project Ara vezetője az Engadget Expand konferencián elárulta, hogy a moduláris okostelefonok megjelenése 2015-ben várható, és az eddig felfedett elemeken kívül néhány további, az orvosláshoz kapcsolódó modullal bővült a projekt. Az egyik ilyen újdonság a pulzoximétert tartalmazó komponens, amely rögtön orvosi segédeszközzé varázsolja a vele felvértezett mobilt, hiszen képes kimutatni az oxigén telítettségét az artériás vérben, s így diagnosztizálni az esetleges csökkent oxigén ellátottságot, vagyis a hypoxemiát. A pulzoximéterrel ellátott készülékek lehetővé teszik, hogy az orvosok, mentősök gyorsan és egyszerűen megmérjék a betegek vérében az oxigenizált hemoglobin szaturációját akár út közben, egyéb segédeszközök híján is.

 

 

A Project Ara tehát hamarosan formát ölt, piacra kerül és sokoldalúbb lesz, mint eddig hittük. Az eddigi infók alapján a Google Play Áruház külön szekciójában lehet majd megvásárolni az alapkészüléket és az építőkockaként hozzá csatlakoztatható modulokat.

 

 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza