Ne dőljünk be az androidos vírusirtó vásárlására buzdító SMS-eknek

Czipperer Dia - 2015. február 10.

A G Data szerint az elmúlt napokban magyar felhasználók is kaptak ismeretlen számokról küldött sms üzeneteket, melyek androidos vírusirtó szoftverek vásárlására próbálják őket rábeszélni. A cég arra figyelmeztet: ne dőljünk be, a valódi gyártók soha nem küldenek kéretlen reklámokat.

Látszólag holland székhellyel, de feltehetően Szingapúrban bejegyzett cég állhat a kéretlen sms kampány mögött, mely a napokban a magyar felhasználókat is elérte. A hirdetés vírusirtó szoftvereket kínál androidos telefonokra, a G Data megoldása mellett a Kaspersky és az ESET védelmi programjait ajánlja fel.

Ha a megcélzott telefon gazdája elég figyelmes, gyanút kelthet benne, hogy az üzenet emelt díjas 90-es hívószámról érkezik. Amennyiben el is kezd utána számolni, akkor láthatja, hogy majdnem évi 80 ezer forintot kell majd kiadnia a védelemért, ha elfogadja az ajánlatot. Ennyibe kerül összesen, ha hetente három darab fizetős sms fogadására vállalkozik, egyenként bruttó 508 forintos áron.
 

 

Mindeközben a G Data Internet Security for Android szoftver alapverziója teljesen ingyenesen tölthető le a Google Play áruházból. Fizetni csak a lopásvédelmet és szülői felügyelet is nyújtó prémium verzióért kell, de azért is csak évente bruttó 5 669 forintot. A hamis szolgáltató tehát a prémium verzió árának tizennégyszereséért nyújtja a szoftvert, ami igazán nem mondható jó üzletnek a megtévesztett felhasználók számára.

A G Data az eset kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy védelmi szoftvereket csak a gyártók hivatalos honlapján, vagy a Google Play áruházon keresztül érdemes vásárolni. A cég németországi központja minden ilyen esetben megteszi a szükséges jogi lépéseket, de a kísérletek nagy száma miatt a felhasználók éberségére is szükség van.
 

 

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan működik a G Data Internet Security for Android szoftvere, illetve a Kaspersky Internet Security Multi Device megoldása, melyekből ingyenes verzió is elérhető, látogassatok el a Letöltés blogra, ahol részletese tesztet olvashattok a teljes verziókról.

 

Vissza