Vezető nélküli autókat tesztelnek négy brit városban

MTI Sajtóadatbank - 2015. február 17.

Vezető nélküli autókat kezdenek nyilvánosan tesztelni négy brit városban, Milton Keynesben, Bristolban, Greenwichben és Coventryben. A hivatalos próbaüzem szerdán indult, miközben a kormányzat olyan új szabályzást tervez, amely lehetővé tenné a technológia széles körben való alkalmazását.

Vezető nélküli autókat tesztelnek Nagy-Britanniában. A próbaüzem ideje alatt önműködő autók négy típusát tesztelik, köztük egy nagyobb golfautóra hasonlító utasszállító járművet, és egy kétszemélyes kompaktautót is. A járműveket Londonban mutatták be szerdán, az eseményen tisztségviselők és újságírók próbálhatták ki az önműködő autókat.

A brit közlekedési miniszter, Claire Perry szerint az önműködő autók fejlesztése még mindig a kezdeteknél tart, azonban az új technológia magában hordozza annak lehetőségét, hogy biztonságosabbá tegye a közlekedést, és felkeltse a befektetők figyelmét.

A kormányzat jelenleg is dolgozik egy olyan – a tervek szerint tavasszal elkészülő – gyakorlati szabályzaton, amely meghatározná, hogy a vállalatok milyen feltételekkel tesztelhetnek vezető nélküli járműveket a közutakon következő nyártól. Perry szerint az autópályákra is kiterjedő teszt csak olyan önműködő autókra vonatkozna, amelyeken jelen van egy olyan megfelelően képzett személy, aki képes átvenni az autó feletti irányítást szükség esetén.

A közúti közlekedésre vonatkozó jogi szabályzást 2017-ig szeretnék felülvizsgálni, de tisztviselők szerint valószínűtlen, hogy 2030 előtt teljesen automatizált járművek lepjék el az ország útjait.

A brit autóipar erőteljesen növekedett a közelmúltban, ezt jelzi az elmúlt 10 évben megduplázódott értékű brit autóexport is. A kormányzat reméli, hogy a vezető nélküli autók segíthetnek fenntartani a szektor növekedését a következő évtizedekben. A brit kormányzat becslései szerint 2025-re az 900 milliárd fontot is érhet az önműködő autók globális piaca, amelyen jelenleg számos vállalat – köztük a Google és a Daimler is – versenyez. A brit kormány 19 millió fontot (közel 8 milliárd forintot) költ a próbaüzemre.

 

Vissza