A megújult Siri átformálja az iOS-t

Czipperer Dia - 2015. június 9.

Az Apple továbbfejlesztette virtuális asszisztensét, a Sirit.  Az új funkciók az iOS 9-cel érkeznek majd.

San Fransiscóban, a World Wide Developer Conference-en (WDDC) mutatta be az Apple a továbbfejlesztett Sirit. Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztő részlegének alelnöke elmondta, hogy az új, Siri-központú funkciók az iOS 9-cel érkeznek majd.

Az Apple a Sirit proaktív asszisztensként pozícionálja az új funkciók fényében. Sok hasznos lehetőséggel gazdagodott a virtuális asszisztens. Például az iOS automatikusan küld egy push üzenetet, ha a naptár egy aktuális eseményt jelez. A rendszer pedig értesíti a felhasználót, hogy ideje indulnia.

További előnye még a naptárnak, hogyha az illető kap egy e-mailt a repülőjegy- vagy étteremfoglalásról, a Calender alkalmazás automatkiusn kreál egy „ajánlott eseményt”. A levelezőrendszer és naptár is javaslatokat tesz majd a felhasználóknak az e-mail témája, a naptármeghívók, valamint a kulcsszavak és a korábbi szokások alapján.

A proaktív lehetőségeket az Apple a hardverekre is kiterjesztette. Ha például csatlakoztatjuk a fülhallgatót az eszközhöz, az iOS automatikusan megnyitja a legutóbbi lejátszási listát vagy podcastot, amelyet hallgatott az illető.

Az iOS 9-ben megújult a keresőmenü is. Ezt a userek a kezdőképernyő jobbra húzásával hívhatják elő. Itt megtalálhatók a rendszer által javasolt kapcsolatok és alkalmazások, valamint a Siri is. Mindezt pedig a felhasználói szokásokra alapozva kreálja a rendszer, vagyis a legkedveltebb appokat és kapcsolatokat jeleníti meg.
 


Az iOS 9 hasznos trükkje még, hogy a nem mentett telefonszámoknál a rendszer egy javaslatot tesz arra, adjuk meg, kihez tartozik az adott szám.

A Siri mostani hátránya azonban, hogy a kérdések kontextusát, szövegkörnyezetét nem képes értelmezni. A Cortana és a Google Now ebben egy szinttel feljebb állnak. Míg a Siri könnyedén válaszol arra kérdésre, hogy „A Warriors nyert tegnap?”, addig a „Mi a helyzet az első játékkal?” kérdés már komoly fejtörést okoz neki.

Az iOS 9-cel az Apple szándéka, hogy a Siri képes legyen új típusú kérdésekre is válaszolni. Ha például egy fotót keresünk a tavalyi francia nyaralásunkról, elég annyit mondanunk a Srinek, hogy „mutass képeket a tavaly nyári párizsi kirándulásról”.

A megújult kereső a harmadik féltől származó appokból is gyűjt információt, mint a sport és időjárás alkalmazások. A kapcsolatok listázása is szintet lépett. Míg az iOS 8 esetén a kapcsolati információk a Contacts appon belül voltak láthatók, az iOS 9 eredményeiben megjelenik a hívás, FaceTime vagy üzenetküldés lehetőség közvetlenül az illető neve mellett.
 


Az új kereső API révén az egyes találatok, mint például a városnevek az eszközön található appokra épülve jelennek meg. Ezt azt jelenti, hogy ha például Párizsra keresünk rá, megmutatja a repülőjáratokat és szállásokat az aktuális hely függvényében a Kayakban, illetve az Airbnb alkalmazáson keresztül.

Az iOS 9 ősszel érkezik a piacra a megújult Sirivel karöltve, amely az Apple elmondása szerint 40%-kal gyorsabb lesz.
 

 

 

Forrás: Mashable.com, képek: thenextweb, 9to5mac

Vissza