Az Intel bemutatta a 6. generációs Intel Core processzorait

Kütyü Magazin - 2015. szeptember 2.

Az Intel ma mutatta be a 6. generációs Intel Core processzor-családot, azaz a vállalat valaha gyártott legjobb processzorait. A bejelentés fordulópontot jelent az emberek és a számítógépek viszonyában.

 

A 6. generációs Intel Core processzorok még jobb teljesítményt és valóságos felhasználói élményt nyújtanak minimális energiafogyasztás mellett, valamint egy sor különböző eszköztípust támogatnak – az ultramobil Compute Sticktől kezdve a 2 az 1-ben készülékeken és all-in-one asztali számítógépeken át egészen a mobil munkaállomásokig. 

Az Intel iparágon belül vezető 14nm-es gyártástechnológiájához tervezett új Skylake mikroarchitektúrára épülő 6. generációs Intel Core processzorok az átlagban 5 éves számítógépek teljesítményének akár két és félszeresét, akkumulátoros üzemidejük háromszorosát és grafikai teljesítményük harmincszorosát nyújtják, ezzel pedig folyamatos, akadásmentes, játék- és videózási élményt biztosítanak. Az új lapkákat tartalmazó számítógépek fele olyan vékonyak és könnyűek is lehetnek, mint a korábbiak, hamarabb hozhatók használatra kész állapotba, az akkumulátor kapacitása pedig gyakorlatilag egész nap kitart.

Kirk Skaugen, az Intel alelnöke és a Client Computing Group ügyvezetője elmondta, hogy az új, 6. generációs Intel Core-alapú rendszerek reszponzívabbak mint valaha, teljesítményük, akkumulátoros üzemidejük is nagyobb, és biztonságosabbak. Emellett elképesztő dolgokat tesznek lehetővé: jelszó helyett arcunk felismerésével léphetünk be rajtuk, vagy a beszédparancsainkra válaszolnak. A 6. generációs Intel Core processzorok, a Windows 10 és a PC gyártók elképesztő új rendszereinek bámulatos kombinációit látva nyugodtan elmondhatjuk, hogy most jött el az ideális alkalom arra, hogy új számítógépet vásároljunk.
 

Új készülékek egész sora használja az új processzorokat

Az új, 6. generációs Intel Core processzor-család lehetővé teszi az Intelnek, hogy különféle kialakítású, eltérő teljesítményű eszközök mindegyikét kiszolgálja. A vezető prémium kategóriás táblagépek teljesítményének kétszeresét nyújtó Intel Core M processzorok között mostantól megtaláljuk az Intel Core m3, m5 és m7 azonosítójú modelleket, amelyek segítségével a vásárlók még egyszerűbben választhatják ki azt az Intel Core M készüléket, amely legjobban megfelel a saját igényeiknek. Az Intel Compute Stickek választéka is tovább bővül egy, a 6. generációs Intel Core processzorral működő modellel.

Az Intel processzorok új generációjának egyes tagjai a mobil készülékekhez készített újdonságnak számítanak: a „K” SKU jelű mobilprocesszorok a névlegesnél magasabb órajelen is működtethetők, vagyis overclockolhatók. Ezzel a lehetőséggel a Az új, négymagos Intel Core i5 processzorral szerelt eszközök akár 60 százalékkal nagyobb mobil multitasking teljesítményt nyújthatnak. Az Intel Xeon E3 processzor-család pedig már mobil munkaállomásokhoz is elérhetővé vált. A 6. generációs Intel Core processzorok jelentős javulást hoznak el a grafikus teljesítmény terén is: lenyűgöző vizuális élményt garantálnak a játékoknál, valamint impozáns tartalomkészítést és médialejátszást tesznek lehetővé 4K-s felbontású videoanyagok használata esetén is. Az új Intel Speed Shift technológiájával a mobil eszközök reszponzivitása is javul, például egy képszerkesztés során 45 százalékkal gyorsabban legenerál a gép egy szűrőt.

Vékonyabb masinák építése vált lehetővé

Ezen kívül a 6. generációs Intel Core és Intel Xeon processzorok egy sor egyéb újdonságot kínálnak: egyre több eszköz érkezik majd a Thunderbolt 3 technológiát támogató, USB Type-C formátumú csatlakozóval, így egyetlen, kompakt méretű port képes minden típusú feladatot ellátni. Egy sor új 6. generációs Intel Core processzorral felszerelt notebookban, 2 az 1-ben készülékben és asztali egybegépben  lesz hozzáférhető az Intel RealSense kamera, amely a mélységérzekelés új dimenzióit teszi lehetővé, és olyan háromdimenziós felhasználói élményt nyújt, amely révén az emberek élethű 3D-s szelfiket készíthetnek, és oszthatnak meg. A kamerával térben lehet beszkennelni tárgyakat, és kinyomtatni azokat 3D-nyomtatóval, de a kamera is lehetővé teszi, hogy videohívások közben virtuális háttereket helyezzenek maguk mögé a felhasználók.

A 6. generációs Intel Core lapkák támogatják a vállalat „No Wires” kezdeményezését az Intel WiDi és Pro WiDi technológiákkal működő vezeték nélküli kijelzőknél elérhető legmagasabb szintű vizuális élmény érdekében. Ez a technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vezetékhalmok nélkül, könnyedén jelenítsék meg a számítógépükön tárolt tartalmaikat a televízión vagy a monitoron.  

A Windows 10 és a 6. generációs Intel Core processzor család párosításával a technológia gördülékenyebb és természetesebb kezelését biztosító olyan segédleteket is kapunk, mint például a Windows Cortana beszédfelismerő és a Windows Hello. Az Intel RealSense kamerát és a Windows Hellót is tartalmazó készülékeknél a felhasználók arcfelismerés révén is biztonságosan bejelentkezhetnek. Az Intel Security True Key technológiája még biztonságosabbá teszi a készülékekbe vagy a weboldalakra való bejelentkezést, s használata szükségtelenné teszi, hogy minden oldal jelszavát külön meg kelljen megjegyeznünk.

Intel Iris grafika, Intel vPro vállalkozásoknak, és IoT termékek

Az elkövetkező hónapokban az Intel több mint 48 processzort készül piacra dobni a 6. generációs Intel Core processzor-családon belül, köztük az Intel Iris és az Iris Pro integrált grafikus processzorokat tartalmazó típusokat, illetve a mobil munkaállomásokhoz tervezett Intel Xeon E3-1500M lapkacsaládot, valamint a vállalatok általi és üzleti felhasználásra szánt 6. generációs Intel vPro processzorokat. Számos, különféle kialakítású készülékkel jelentkeznek a gyártók már most és az elkövetkező hónapokban világszerte. Ezen kívül az Intel több mint 25 terméket kínál Internet of Things (IoT), vagyis a dolgok internetén alapuló megoldásokban való felhasználásra, hosszú, akár 7 éves utánpótlással és több TDP szinten is elérhető hibajavító kóddal (Error Correcting Code – ECC). A kiskereskedelem, az egészségügy, az ipar, valamint a digitális megfigyelési és biztonságtechnikai ipar számára is komoly előnyt jelentenek a 6. generációs Intel Core processzorok technológiai újdonságai és a különféle kialakítású IoT-megoldások.

 

 

Kulcsszavak: Intel, processzor
Vissza