A Fujitsu bemutatta második generációs ETERNUS CD10000 tárolóját

Kütyü Magazin - 2015. október 1.

A Fujitsu bejelentettr szoftveresen definiált hiperskálázható tárolórendszere, a FUJITSU ETERNUS CD10000 második generációját. A már eddig is a világ skálázhatóbb és legnagyobb teljesítményű tárolójaként számon tartott rendszer S2-es verziója még ütőképesebb eszközöket kínál az adatkezelési kihívásokhoz.

Az online keletkező információk mennyiségének sokszorozódásával a szervezetek szinte fuldokolnak az adatáradatban. Három fő problémát kell kezelniük: a megnövekedett skálázási igényt, a nagyobb komplexitást és költséget, valamint annak a veszélyét, hogy komoly zavar lép fel, amikor az adatok nem elérhetők a hálózaton a fizikai tárolók korlátai miatt szükséges migrálás alatt.  

A nyílt forráskódú, egységes, osztott Ceph tárolórendszerre épülő Fujitsu ETERNUS CD10000 tárkapacitás és teljesítmény szempontjából is korlátlanul és költséghatékonyan skálázható – leállás nélkül. Szoftverei és hardverei végponttól végpontig felügyelhetők, és a Fujitsu a teljes rendszer karbantartását és minőségbiztosítását is vállalja, a más szállítóktól beszerzett elemekét is beleértve. Így ügyfelei nagyvállalati kategóriájú támogatás mellett élvezhetik a nyílt forráskódú technológia használatának költségelőnyeit.

Bernhard Brandwitte, a Fujitsu globális tárolóüzletágának alelnöke emondta, hogy a korábbi generációra jellemző adatmennyiség tízszeresét tudják tárolni változatlan alapterületű adatközpontban, tizedakkora egy petabájtra jutó költséggel. A Fujitsu ETERNUS CD10000 rendszer második generációja újradefiniálja a gazdaságos adattárolás forgalmát. Optimalizálja a tárolóberuházásokat, garantálja az üzletmenet folytonosságát és validált megoldásokkal gyorsítja a produktív üzembe állítást.

Az új ETERNUS CD10000 S2 számos fejlesztéssel mérsékli az adattárolás költségét és helyigényét az adatközpontban. Új típusú tárolónode-jai akár 60 TB adatot is képesek befogadni egyetlen rack-egységben. Hardver- és szoftverfunkciói és technológiái pedig majdnem tizedére csökkentik az egy terabájtra jutó költséget.

Az új tervezésű ‘Flex Node’ és ‘Density Node’ tárolónode-ok nagyobb granularitást biztosítanak a kapacitás és a teljesítmény növelésekor. A Flex Node-ok jó skálázhatóság mellett támogatják a nagy teljesítményű használatot, míg a Density Node-ok úgy vannak optimalizálva, hogy minél több adatot fogadjanak be a lehető legkisebb helyen és legalacsonyabb (0,7-1,3 eurócent/GB/hó) fajlagos költséggel. Az ETERNUS CD10000 S2 kapacitása a rendszernode-ok számának egyszerű növelésével 50 PB fölé emelhető, ami jól illeszkedik a kiszámíthatatlan adattömeg-növekedéssel járó használati forgatókönyvekhez.

Az ETERNUS CD10000 S2 tároló Ceph szoftverre épülő belső rendszerfelügyelete lehetővé teszi, hogy a régebbi hardvereszközöket rendszerleállás nélkül cseréljék teljesen körűen kompatibilis, újabb generációjú megoldásokra – akár 10-15 évvel is megnövelve ezzel a rendszer életciklusát a hagyományos RAID-alapú tárolórendszerekéhez képest. Mindez a rendszermigrációs követelményeket is számottevően mérsékli.

A Ceph nyílt forráskódú közösségét gazdagító egyik legutóbbi Fujitsu-fejlesztés az optimalizált Erasure Coding funkció, amely redundanciával gondoskodik az adatok védelméről, miközben az igényelt lemezkapacitást és a költségeket is mérsékli.  

Az ETERNUS CD10000 S2 másik újdonsága a katasztrófatűrőbb megoldások támogatása, ami vagy egy tárolófürt két helyszínre való kiterjesztésével, vagy két különálló fürt bevezetésével valósítható meg. Mivel a hagyományos mentési megoldások működése több petabájtos adatmennyiségnél már korlátokba ütközik, a Fujitsu innovatív „dobozos” mentési megoldást dolgozott ki a nagyobb szabású adatbiztonsági projektekhez. Ez fokozza a rugalmasságot, és a helyszín teljes leállását is képes kezelni oly módon, hogy még nagy adatmennyiség esetén is garantálja a gyors visszaállítást.  

 

A Fujitsu jellemző ügyfélforgatókönyvekre épülő, validált megoldásokat állított össze a szoftveresen definiált tárolók gyors bevezetéséhez. Ezek a megoldások támogatják az Enterprise File Sync & Share funkciót, valamint az online archiválás és a felhőalapú mentés lehetőségét. Az OpenStack projektekhez – amelyekhez a Ceph-alapú adattárolás a legmegfelelőbb tárolóarchitektúra – a Fujitsu nemrég vezette be komplett PRIMEFLEX for OpenStack megoldását. Ez az ETERNUS CD10000 mellett Fujitsu PRIMERGY szervereket és OpenStack felhőszoftvert is tartalmaz. A Fujitsu az OpenStack kezdeményezés aktív közreműködőjeként nemrég szerzett arany fokozatú tagságot.

Ár és piaci bevezetés

A FUJITSU ETERNUS CD10000 S2 tároló az EMEIA régióban és Amerikában kapható a Fujitsutól és a fejlett szervermegoldásokat kínáló Fujitsu SELECT Expert partnerektől. Ára specifikációtól és régiótól függően változik. A többi régióban az év hátralévő részében vezetjük be az új tárolórendszert.

 

 

 

Vissza