Az egységes európai 5G szolgáltatások piacán dolgozik az Ericsson

Kütyü Magazin - 2015. október 27.

Az Ericsson elindítja az 5G Exchange programját, melynek révén létrejöhet az egységes európai 5G szolgáltatások piaca.

Az Ericsson bejelentette az 5G Exchange (5GEx) projekt elindítását. Az 5GEx egy 5G köz- és magánegyüttműködés keretében megvalósuló első fázisú (5G PPP) innovációs projekt, amelynek célja egy számos szolgáltatót és technológiát felvonultató, egyesített, európai 5G szolgáltatási piac elérhetővé tétele.

A projekt a több területen átívelő szolgáltatások összehangolását kívánja elősegíteni. Az összehangolás kompatibilis lesz olyan virtualizációs megoldásokkal, mint a hálózati komponensek virtualizációja (NFV) és a szoftver alapú hálózatok. Az végponttól-végpontig nyúló hálózati és szolgáltatási komponensek a megoldás által képesek lesznek több-beszállítós, heterogén technológiai és erőforrás-környezetekben is megvalósulni.

A szolgáltatók és a tartalomszolgáltatók számára ez automatizált szolgáltatás létesítést eredményez, mely jelentősen csökkenti az új szolgáltatások piaci bevezetésének idejét. A tervezett megoldással szolgáltatások kérése programozottan egy lépésben megadható.

Ezzel egy időben a vállalati felhasználók és a vertikális ágazatok olyan rugalmasságra tehetnek szert, amellyel a felmerülő igényeknek megfelelően definiálhatnak, helyezhetnek üzembe és szabályozhatnak (saját) szolgáltatási architektúrákat. Bizonyos hálózati komponensek virtualizációjával (pl. tűzfal vagy útválasztók) és szabadon konfigurálható szolgáltatásba állításával a vállalkozások növelhetik a hatékonyságukat és csak a feltételnül szükséges fizikai hálózatot kell fenntartaniuk.

A számos ágazati partnerrel együttműködésben az Ericsson által vezetett 5GEx projekt 2015 októberétől 2018 márciusáig tart majd. Az Ericsson már most számos 5G-kutatási kezdeményezés mellett elkötelezett, beleértve a 5G for Europe és a METIS II programokat.

A program célkitűzései:

  • olyan nyitott platform létrehozása melyen keresztül virtualizált szolgáltatások tartományokon átnyúló összehangolása lehetséges
  • olyan teszthálózat, amely lehetővé teszi a javasolt architektúrák, mechanizmusok és üzleti modellek kikísérletezését és ellenőrzését
  • egy több tartományon átívelő 5G platform létrehozása, amelyben komplex, végponttól-végponttig nyúló 5G szolgáltatási esettanumányok vizsgáltathók virtualizált infrastruktra szolgáltatások felett (IaaS)
  • aktív részvétel a vonatkozó szabványosítási fórumokon
  • az 5GEx nyílt megoldásainak terjesztése


Az 5GEx programban résztvevő partnerek: Ericsson, Atos, Athens University of Economics and Business, Berlin Institute for Software Defined Networks, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Carlos III University of Madrid, Deutsche Telekom, European Center for Information and Communication Technologies, Hewlett-Packard Enterprise, Huawei, Orange, RedZinc, KTH Royal Institute of Technology, Telecom Italia, Telefónica I+D, Telenor és a University College London.

 

Vissza