Látványos workshop az együttműködő robotok előnyeiről

Kütyü Magazin - 2016. március 27.

Látványos, egyúttal azonban rendkívül szakszerű workshoppal és bemutatóval prezentálta márciusban a veszprém-kádártai Vajda Művek a térség vállalatainak az együttműködő robotok előnyeit. A résztvevőkre – többek között a Balluff Kft. és a Jost Hungária képviselőire – nagy benyomást tettek a dán robotgyártó Universal Robots egyedi és széles körben alkalmazható robotkarjai, melyekhez nincs szükség semmilyen biztonsági kerítésre, és egyszerűen beüzemelhetők a legkülönbözőbb feladatokra.

Húszforintos érmék palettázása egy robotkarral komoly precizitást kíván – különösen, ha a robot körül nincs biztonsági kerítés, és kilenc cég – többek között a Balluff, a Jost Hungária, a Pannon Egyetem vagy épp az Ajka Kristály – mintegy 20 képviselője állja körül. A robottól senkinek sem kellett félnie, az összes érme a helyére került a dobozban, a résztvevők pedig azt is megtekinthették, ahogy a Vajda Művek főmérnöke alig öt perc alatt új feladatra programozta be a robotkart. A cégek jelenlévő képviselőinek többsége meglepődött a robotkar könnyű kezelésén és gyors programozásán: „Nagyon színvonalas, informatív és egyben gyakorlatias előadásokat hallhattunk és láthattunk. Számomra eddig nem voltak ismertek a kollaboratív robotok. Két dolog fogott meg igazán, az egyik, hogy a robotnak nem kell biztonsági kerítés, bonyolult biztonsági kör és plc-s vezérlés, így egyszerűbb feladatokra a beruházás költségigénye jóval alacsonyabb. A másik a robot betanításának egyszerűsége. Kellő ismerettel, 10-20 perc alatt új feladatot lehet "rábízni". Ezzel a két ismérvvel úgy gondolom, méltán kapta az Universal nevet." – osztotta meg tapasztalatait Tasner Zsolt, a veszprémi Nass Magnet Hungária fejlesztési vezetője.

A Vajda Művek mérnökei és szakértői nem csak száraz tényekkel látták el az érdeklődőket az Universal Robots együttműködő robotjairól, hanem saját tapasztalataikat is megosztották. Mivel a kollaboratív robotkarnak nincs szüksége teljes robotcellára, a befektetés költsége jelentősen csökken az átlagosan tapasztaltakhoz képest, miközben az alkalmazás rendkívül rugalmas, az új feladatokra beprogramozás akár percek alatt is elvégezhető, és az alapvető hibaelhárítást és programozást akár a cégek technikus kollégája is el tudja végezni. Ezek a tulajdonságok, a rugalmas alkalmazás, a biztonsági kerítés nélkül is veszélytelen működés, a könnyű használhatóság, valamint a gyors megtérülés teszik hasznossá – és elérhetővé – az együttműködő robotokat a kis- és középvállalkozások számára is, ahogy Samu Péter, a Balluff fejlesztési vezetője is megállapította: „Az Universal Robotok tulajdonságai (pl. alacsony szervizigény, nagy flexibilitás, a biztonsági robotcella elhagyhatósága, a robot-ember kooperáció lehetősége) különösen tetszettek. Úgy gondolom, hogy ezek a tulajdonságok a jövőbeni projekteknél hasznunkra válhatnak.”

Mivel a workshop rendkívül sikeres volt – amint azt a résztvevők száma, az érdeklődés és az eseményt követő visszajelzések is mutatták –, a Vajda Művek a workshop rendezvénysorozattá bővítését tervezi, ahol az érdeklődőknek nemcsak az együttműködő robotok előnyeit mutatják be, de lehetőségük van működésének testközelből történő megtapasztalására, kipróbálására is. „Mivel már az első eseményre is túljelentkezés volt, és néhány jelentkező számára már nem tudtunk helyet biztosítani, két hónapon belül – majd utána rendszeres időközönként – szeretnénk megismételni a workshopot” – mutatta be a Vajda Művek további terveit dr. Lauer János projektvezető.

Vissza