Változó futball - Európa-szerte növekvő vizuális igények

Kütyü Magazin - 2016. június 21.

Nyilvánvaló, hogy a labdarúgás és a focisták is változtak az évek során. A játékosok minden mozdulatát figyelik: a sportközvetítők elemzik a képességeiket, a nézők pedig szigorúan figyelemmel kísérik a stílusukat.

Az egyszerű zselés frizurák indián hajkoronává vagy férfikonttyá alakultak, a játékosok repertoárja a köténytől a rabonáig fejlődött, az ünneplés pedig egyszerű ujjmutogatásból koreografált mutatványokra cserélődött. A játék gyorsabb lett, a cselek nagyobb ügyességet igényelnek, és egyre nagyobb figyelem irányul játékosok stílusára. 

A Samsung Electronics által közzétett új kutatás azt vizsgálja, hogy „a játék szépségének” változásai miként hatnak a televízióvásárlásokra; kiderült, hogy minden ötödik európai felnőtt évente átlagosan több mint 468 órányi focit néz.  A sportműsorok nézésével töltött idő 28 080 percnek, azaz 62 munkanapnak felel meg. 

Ahogyan a játékosok egyre gyorsabbá és technikásabbá válnak, úgy nő az igény a magas képminőség iránt is: az európai felnőttek már közel fele tervezi, hogy új televíziót vásárol, hogy még nagyobb élmény legyen az idei nyári sportesemények megtekintése.

Az európai felnőttek három leggyakoribb gondja az otthoni meccsnézés során: ha nem tudják megkülönböztetni egymástól a játékosokat (28,53%), ha a labda egy világosabb területről árnyékba repül, és nem látszik, hogy hol van (21,47%), illetve, hogy túl kicsi a képernyő (9,8%). 

A Samsung a kedvében jár azoknak, akik a játékosokat minden szögből részletesen szeretnék látni, és egyetlen pillanatról sem szeretnének lemaradni. Ezért bemutatta az SUHD TV-k legújabb sorozatát, amely a Quantum dot technológia, az Ultra black TV panel és az 1000 nites HDR-fényesség jóvoltából páratlan képminőséget nyújt. 

Ahogy Michael Zöller, a Samsung Electronics európai TV-részlegének vezetője megjegyezte: „A Samsung SUHD TV-inek a képernyője a tökéletes választás az idei nyári sportközvetítések megtekintéséhez. A Quantum Dot technológia az elérhető legjobb képminőséget nyújtja, hogy mindent úgy láthasson a néző, mintha maga is a stadionban ülne. A fű pont olyan zöld lesz, a mezek pont olyan fényesek, az ívelt tévék pedig kivételes mélységérzékelést biztosítanak. Történjenek bármilyen gyorsan az események, a szurkolók otthonuk kényelmében sem maradnak le a játék egyetlen felemelő pillanatáról sem.”

Andy Reik operatőr, aki számos rangos sporteseményen dolgozott, úgy véli, hogy „a HD lebilincselőbb vizuális élményt teremt, így megváltoztatta a játék felvételének módját is. Az operatőröknek több felvételt kell rögzíteniük, és minden szögből fel kell venniük az eseményeket. Mivel a HD technológia kétszer olyan jó minőségű képet nyújt, jellemzően egyszerre több mint 40 kamera dolgozik”. 

A képminőség javulása nemcsak a tévézési szokásokat befolyásolta, hanem a focistákat is arra ösztönözte, hogy jobban ügyeljenek a megjelenésükre. A megkérdezettek több mint kétharmada (67,78%) gondolja úgy, hogy a focisták fizikai megjelenése javult az elmúlt 15 évben. A megjelenésüket illetően az európai férfiak majdnem harmada (32,23%) elsősorban a focistákat tekinti példaképnek, előrébb sorolva őket a színészeknél, a zenészeknél és a valóságshow-szereplőknél is.

Vissza