Hatszorosára nőtt a roaming adatforgalom a Telekom lakossági ügyfelei körében

Kütyü Magazin - 2016. július 24.

A lakossági ügyfélkörben a roaming adatforgalom tavaly júniushoz képest közel hatszorosára, az indított roaming hang forgalom pedig közel háromszorosára nőtt. 

Az elmúlt évek során fokozatosan nőtt a roaming hang- és adatforgalom a Telekom ügyfelek körében. A belföldi forgalomhoz hasonlóan a roaming esetén is jóval nagyobb mértékű az adatforgalom növekedése, mint a hangforgalomé. A Telekom lakossági ügyfelei körében a roaming adatforgalom közel hatszorosára, az indított roaming hangforgalom pedig közel háromszorosára nőtt tavaly júniushoz képest. A kimenő SMS forgalom viszont minimálisan csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A roaming hang- és adatforgalom ilyen arányú növekedéséhez nagyban hozzájárult a Telekom lakossági ügyfelei számára 2015 májusától elérhető, a Next díjcsomagokhoz választható EU Plusz opció bevezetése. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt három év során 2015 második felében volt a legmagasabb a roaming hang- és adatforgalom. 

A roaming forgalomra az erős szezonalitás jellemző. A nyári szabadságok, utazások következtében júliusban és augusztusban kiugró a roaming forgalom. A nyári hónapoknál kisebb mértékben, de az éves átlagnál erősebb még a szeptember és az október a roaming forgalom tekintetében. A téli hónapokban a legalacsonyabb a roaming forgalom. A Telekom lakossági ügyfelei legtöbbet Németországban roamingolnak, ezt Ausztria, Olaszország és Franciaország követi. Az 5. helyen a roaming hangforgalomban Nagy-Britannia áll, míg a roaming adatforgalomban Horvátország. A nyári szezonban az országba látogató magyar turistáknak köszönhetően július-augusztusban a horvátországi roaming forgalom a többszörösére nő a többi hónap forgalmához képest.

Franciaországban idén júniusban négyszer annyi percet telefonáltak az ügyfelek, mint az előző év azonos időszakában, de ennek csak egy része írható a labdarugó Európa-bajnokság számlájára, hiszen más országok esetén is előfordult többszörös növekedés. Az adatforgalom tekintetében viszont ennél is jelentősebb a növekedés Franciaország esetében.  Az elmúlt év során a Telekom lakossági ügyfelei 173 különböző országban roamingoltak, köztük olyan egzotikus országokban, mint Malawi, Szváziföld, El Salvador vagy a Brit Virgin-szigetek.

A kisvállalati ügyfelek körében is hasonló tendencia figyelhető meg, egyre többen merik külföldön is használni a mobiljukat. A kisvállalati előfizetők között az egy évvel korábbihoz képest 1-2 százalékkal volt magasabb azon üzleti ügyfelek száma, akik sms-t küldtek vagy telefonhívást kezdeményeztek külföldön. Radikálisan nőtt ugyanakkor a külföldön is mobilnetezők száma: májusban 84, júniusban majdnem 80%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés hátterében az egyre kedvezőbb roamingolást biztosító csomagok, köztük az áprilisban bevezetett kisvállalati tarifacsomag, a Next Business Comfort áll, amely egyszerre biztosítja a korlátlan telefonálás élményét és a gondtalan mobilnetezést külföldön is.

Vissza