Az új Sony α9 fényképezőgép forradalmasítja a professzionális fotó piacot

Kütyü Magazin - 2017. április 27.

A Sony bemutatta az Alpha MILC széria legújabb és leggyorsabb tagját, az α9 (ILCE-9)  full-frame tükör nélküli fényképezőgépet.

Az új α9 a Sony legmodernebb professzionális fényképezőgépe. Páratlan teljesítményével semmilyen más képalkotó eszköz nem tudja felvenni a versenyt.

Az α9 olyan professzionális funkciókkal rendelkezik, amelyekkel más SLR fényképezőgép nem. Képes gyors és elsötétedésmentes sorozatfényképezésre akár 20 kép/mp sebességgel, mindezt másodpercenként 60 AF/AE követés számítással és akár 1/32 000 másodperces záridővel. A fényképezőgép a világ első 35mm-es full-frame rétegelt Exmor RS CMOS érzékelőjével rendelkezik, amely akár 20x gyorsabb kiolvasási sebességre képes, mint az előző generációs Sony full-frame tükör nélküli fényképezőgépek.  

A maximális teljesítményről - a speciális érzékelő mellett - a legújabb BIONZ X processzor és a front-end LSI segédprocesszor gondoskodnak.

A Sony α9 minden eddiginél gyorsabb és halkabb fókuszrendszere 693 fázisérzékelős AF pontból áll, amely a teljes képmező közel 93%-át fedi le. Az AF rendszer a leggyorsabban mozgó témákat is megbízható pontossággal követi. 

Az új Sony α9 vibráció- és torzításmentes elektronikus zárja mechanikus elemek nélkül működik, amely nélkülözhetetlen olyan körülmények között, amelyek megkívánják a csendes exponálást.  A hosszabb távú üzemidőről és megbízható működésről a W sorozatú akkumulátoroknál több mint kétszer nagyobb kapacitású Z sorozat gondoskodik. A fényképezőgépben az Ethernet csatlakozó (vezetékes LAN kapcsolat) mellett dupla SD kártyafoglalat is található, amelyből az egyik támogatja az UHS-II szabványt. Az eszköz részletes beállítási lehetőségeket és teljes testreszabhatóságot biztosít a professzionális felhasználók számára.

 

Páratlan sebesség és fókuszkövetés 

Az α9 nagysebességű működéséről az új rétegelt 24.2 MP-es Exmor RS képérzékelő, a BIONZ X képfeldolgozó processzor, valamint a front end LSI gondoskodnak.   

A továbbfejlesztett alkatrészek adatfeldolgozási sebessége nőtt, amelyek gyorsabb AF/AE számítást tesznek lehetővé, valamint csökkentik az EVF képkereső késleltetését. A processzor és a front end LSI felelősek a nagyobb méretű pufferért is, ezáltal a fotók akár 20 kép/mp-es sebességgel készülhetnek, folyamatos AF/AE követéssel akár 362 JPEG vagy 241 RAW képig.

A fényképezőgép AF rendszere minden eddiginél pontosabban követi a gyors mozgást, másodpercenként akár 60 AF/AE követési számítást képes elvégezni, függetlenül az exponálási és képi beállításoktól.  Továbbá állóképek készítésekor az elektronikus képkereső elsötétedés nélkül működik, ezáltal a felhasználó képi hibáktól mentes élőképet kaphat témájáról.  Az “itt és most” elektronikus VF-fel még a legjobb optikai képkeresők sem vehetik fel a versenyt. A beállítás elérhető minden állókép felvételi módban, beleértve a 20 kép/mp sebességű sorozatfelvételt is.

A 693 db fázisérzékelős AF pontból álló fókuszrendszer a képmező közel 93%-át lefedi, így a fényképezőgép fókusza a legnehezebb körülmények között is pontos és stabil. A gyors Hybrid AF a leggyorsabban mozgó témákat is képes megörökíteni. A rendszer ötvözi a fázisérzékelős AF gyors és kiváló követési teljesítményét a kontraszt AF precizitásával, így közel 25 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint a Sony α7R II fókuszrendszere.

 

 

Professzionális tudás kompakt vázban

Az új Sony full-frame fényképezőgép továbbfejlesztett funkciói maximálisan kielégítik a professzionális felhasználók igényeit.  

A Sony α9 egy 3686k képpont felbontású, nagy fényerősségű Quad-VGA OLED Tru-Finder képkeresővel rendelkezik, amely valósághű pontossággal jeleníti meg a témákat. Az új Tru-Finder a Sony α sorozat eddigi legnagyobb felbontással rendelkező képkeresője, amelynek optikai felépítésébe kétoldalas aszférikus lencsetagot építettek, ami 0.78x nagyítást, valamint saroktól sarokig tartó élességet tesz lehetővé. Az EVF-et egy ZEISS T* tükröződésmentes bevonattal látták el, a külső lencsék tisztán tartását pedig egy fluor tartalmú bevonat segíti.  

Az α9 EVF fényereje kétszer erősebb, mint az α7R II XGA OLED Tru-Finder képkeresője, közel valósághű fényerejével a fotózás élménye még természetesebb és egyszerűbb. A Tru-Finder képfrissítésének beállítását aktuális témánkhoz igazíthatjuk, 60 kép/mp vagy 120 kép/mpxiii között választhatunk.

Az α9 5-tengelyes képstabilizátor rendszerrel rendelkezik, amely 5 FÉ előnyt biztosít, így az új érzékelő tudása legjavát nyújtja alacsony megvilágítás mellett is.  A képstabilizátor működését az - exponáló gomb félig nyomva tartásával - a képkeresőn vagy az LCD kijelzőn folyamatosan nyomon követhetjük, így pontosabb képbeállítást és fókuszt érhetünk el fényképezés közben.  

Az α9-ben található Ethernet csatlakozóval (vezetékes LAN kapcsolat) nagy sebességgel tölthetjük fel fényképeinket FTP szerverünkre, ami fotóstúdióknak, valamint hírműsorok készítéséhez és sportesemények megörökítéséhez kifejezetten előnyös funkció. A sync terminal adapter segítségével külső vakuegységeinket és kábeleinket közvetlenül csatlakoztathatjuk az eszközhöz, ezáltal működésüket gond nélkül szinkronizálhatjuk.  

 

Új funkciók, még gyorsabb működés

A Sony α9 helyzettől függetlenül gyorsabb és könnyebb fókuszálást kínál. A fényképezőgép hátoldalán található egy többfunkciós joystick, amelynek felfelé, lefelé, balra vagy jobbra mozgatásával könnyedén változtatható a fókusz zóna, rugalmas spot vagy kibővített rugalmas spot fókuszterület beállítások mellett is. Az új modell hátoldalán lévő touch-screen típusú LCD kijelzőjén ujjunkkal könnyedén kiválaszthatjuk a megfelelő fókuszpontot vagy témát.  

Az E-bajonettes Sony fényképezőgépek esetén először az α9-en találhatók külön üzemmód- és fókusztárcsák, valamint az új “AF ON” gomb, amelynek lenyomásával közvetlenül aktiválhatjuk az autofókuszt állóképek vagy videók készítése közben.  

Az új funkciók között található az “AF Area Registration” lényege, hogy az egyedileg hozzárendelt gomb megnyomásával elmenthetjük és előhozhatjuk a gyakran használt fókuszterületeit. Az egyéni gombokra igény szerint specifikus beállításokat (exponálás, záridő beállítás, különböző üzemmódok, stb.) rendelhetünk, így szükség esetén azonnal elérhetjük őket. A fényképezőgép a képernyő aktuális tájolásához igazodva menti el vagy áll vissza automatikusan az utoljára használt fókuszpontra. 

Az eszköz egyszerűen testreszabható a “My Menu” funkcióval, amelynek segítségével összeállíthatjuk saját, akár 30 elemből álló menüsorunkat, így szükség esetén könnyedén elérhetjük gyakran használt beállításainkat.  

 

 

Kétszer hosszabb üzemidő, dupla memóriaméret

A hosszan tartó teljesítményről a Sony legújabb akkumulátora (NP-FZ100) gondoskodik, amely több mint kétszer hosszabb üzemidőt biztosít, mint az előző generációs Sony full-frame modellekben található telepek.  

A vásárlói visszajelzésekhez igazodva a fényképezőgép két különálló médiakártya foglalatot kapott, amelyből az egyik támogatja az UHS-II szabványt. RAW, JPEG állóképeinket és videóinkat mindkét kártyára egy időben, vagy külön-külön is elmenthetjük. A hatékonyabb adatkezelés és adatvesztés elkerülése érdekében mozgóképeinket egyszerre mindkét kártyára is elmenthetjük. 

 

Magas érzékenység és széles dinamikatartomány

A hátsó megvilágítású, 24,2 MP-es full-frame rétegelt CMOS érzékelő segítségével az α9 valósághű fényerejű felvételek készítésére képes. A képérzékelő érzékenységi tartománya ISO 100 – 51200 között állítható, amely kiterjeszthető 50 – 204800-ig, így bármilyen beállítás esetén a legjobb képminőséget kapjuk, minimális zajjal.  

A továbbfejlesztett BIONZ X processzor a legjobb képminőség elérése érdekében csökkenti a képi zajokat a magasabb érzékenységi tartományban, valamint segít, hogy ne kelljen gátat szabnunk az ISO érzékenységnek azokban a szituációkban, amikor a lehető legjobb képminőségre van szükségünk.  

Az új α9 tömörítetlen, 14 bites RAW rögzítésére is képes, így a felhasználók a lehető legtöbbet hozhatják ki az érzékelő rendkívül széles dinamikatartományából.

 

4K videofelvétel

Az új α9 a teljes képkocka teljes szélességében 4K (3840x2160p) felvételével nagyon sok lehetőséget rejt magában. Ebben a módban a kamera pixelösszevonás nélküli teljes képpont olvasást alkalmazva 6K információt gyűjt be a kivételes minőségű, részletességű és mélységű 4K felvételek érdekében. A felvételre a népszerű Super 35mm-es méretben is van lehetőség.

Ezenfelül a fényképezőgép Full HD felvétel készítésére is alkalmas 120fps képfrissítési ráta és 100 Mbps mellett, aminek köszönhetően a felvételek visszanézhetők és akár 4-5-szörösen lassított, de továbbra is Full HD, AF követős felvételekké szerkeszthetők. 

 

Új tartozékok

A Sony többek között az alábbi új tartozékokat dobta piacra az α9 támogatására:

  • NP-FZ100 Újratölthető Akkumulátor: Az NP-FW50 W sorozatú akkumulátor 2,2-szeresével rendelkező nagy kapacitású akkumulátor. Támogatja az InfoLITHIUM technológiát, aminek köszönhetően a fényképezőgép LCD kijelzőjén az akkumulátor töltöttségi szintje százalékos pontossággal és öt sávos ikonon is látható.
  • VG-C3EM Függőleges Markolat: Az α9 dizájnjához is illeszkedő eszköz, amely megduplázza az akkumulátor élettartalmát és lehetővé teszi, hogy egy USB csatlakozó segítségével a kameratesten keresztül is tölteni lehessen a készüléket.
  • NPA-MQZ1K Több Akkumulátoros Adapter Készlet: A külső adapter készlet képes egyszerre négy Z szériás akkumulátor külső tápegységeként, illetve gyorstöltőként is üzemelni. A készlet két darab újratölthető NP-FZ100 akkumulátort tartalmaz.
  • GP-X1EM Markolat Kiterjesztés: A bővítő designjában passzol az α9-hez, miközben a fényképezőgép még stabilabb tartását teszi lehetővé. 
  • FDA-EP18 Szemkagyló: Egy záró mechanizmussal ellátott szemkagyló.
  • BC-QZ1 Akkumulátortöltő: Gyorstöltésű akkumulátortöltő, ami egy új Z szériás akkumulátort megközelítőleg 2,5 óra alatt képes feltölteni.
  • PCK-LG1 Képernyővédő Üveglap: Kemény, ütésálló üvegszűrő foltmentes bevonattal az ujjlenyomatok ellen. Kompatibilis az érintőképernyővel és a kihajtható LCD kijelzővel.
Vissza