Magyarország 4G mobilhálózata a világ egyik legjobb mobilhálózata

Kütyü Magazin - 2017. június 9.

Az OpenSignal tegnap közzétett legfrissebb jelentése szerint - megőrizve eddigi helyezését - Magyarország a világ harmadik leggyorsabb 4G/LTE hálózatával rendelkezik. A magyar felhasználók átlagosan 42,61 Mbps sebességet érnek el, amely 2 Mbps-mal jobb a fél évvel ezelőtti eredménynél.

A  4G/LTE hálózatok elérhetősége tekintetében Magyarország három helyezést javítva immár a kilencedik a rangsorban (a 83,59 %-os eredmény 4%-ponttal jobb a fél évvel ezelőttinél).  Az eredmény azért is kiemelkedő, mert a jelentés 75 ország több, mint félmillió mobileszköze által generált közel 20 milliárd mért adat felhasználásával készült 2017 első negyedévében. 

Mind a digitális gazdaság, mind a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, mind pedig az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez nélkülözhetetlen feltétel a megfelelő minőségű digitális infrastruktúra.  A Digitális Jólét Program keretében az elmúlt időszakban jelentős előrelépés történt a Szupergyors Internet Program (SZIP) megvalósításával.  Nagy ütemben halad az állam, a közigazgatás által igénybe vett internet hálózat, vagyis a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztése is. Az önkormányzatok, az állami szervek ennek révén tudnak korszerű e-közigazgatási szolgáltatásokat nyújtani. Mindezeket egészíti ki a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program, amely a teljes magyarországi kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézményrendszer számára biztosít integrált országos hálózati infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

Hazánk a világ élvonalába tartozó  4G mobilhálózattal rendelkezik, így jó helyzetben van ahhoz, hogy a mobil távközlés terén megszerzett pozícióját ne pusztán megőrizze, hanem versenyelőnyre váltsa a digitális átalakulás következő szakaszában meghatározó 5G mobil fejlesztések terén vállalt kezdeményező szereppel. A kibővült Digitális Jólét Program, a Digitális Jólét Program 2.0 jelentős fejlesztési célokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése. 

Vissza