Újra adatduplázás a Telekom VOLT Fesztiválon

Kütyü Magazin - 2017. július 4.

Folytatódik a tendencia, miszerint évente megduplázódik a Telekom VOLT Fesztiválon forgalmazott adatmennyiség, legalábbis a Telekom hálózatán mért adatok szerint. 

Míg 2015-ben 1,8 TB és 2016-ban 2,9 TB, addig 2017-ben már 6,3 TB adatot forgalmaztak a fesztivál látogatói az egy hetes rendezvény alatt. Az adatok azt mutatják, hogy a mobilinternet használat egyre dinamikusabban növekszik, amihez feltehetően az is hozzájárul, hogy a fesztiválozók élményeiket már nemcsak fotókban, hanem videóban vagy a közösségi oldalak élő streaming szolgáltatása segítségével osztják meg.

A nagy nyári fesztiválokon kihívást jelent a megszokott beszéd és adat le-, és feltöltési minőség biztosítása az előfizetők számára. Egy-egy fesztivál egy-két km2-én akkora forgalom zajlik, mint egy Szombathely vagy Kecskemét méretű városban. Ezekre a rendezvényekre a Telekom műszaki csapata külön mobilegységeket állít fel, és nemcsak a 4G, hanem a 2 és 3G-s hálózatot is megerősíti. A legnagyobb terhelés ugyanakkor a 4G hálózatot éri, hiszen a mobilinternet forgalom már túlnyomórészt itt bonyolódik, idén például a Telekom VOLT Fesztiválon a 4G adatforgalom aránya a teljes forgalmon belül már elérte a 86 százalékot. Mivel ezeken a rendezvényeken a hálózat szerkezete jóval sűrűbb a normál városi bázisállomásokéhoz képest, a kapacitáselemeket többszörözve építik be a fesztiválos állomásokba, és az extra kapacitásigények kielégítésére gyakran egyedi beállításokat is használnak.

Vissza